Prantsusmaa ei luba elamisloata brittidel enam riiki siseneda

Copy
Reisijad Londonis 24. detsember 2021.
Reisijad Londonis 24. detsember 2021. Foto: Martyn Wheatley/i-Images via ZUMA Press/Scanpix

Uute eeskirjade kohaselt, mis on paljudes reisijates segadust tekitanud, ei saa EL-is elavad britid enam läbi Prantsusmaa Euroopasse edasi liikuda.

Paljud britid kasutavad Prantsusmaale jõudmiseks La Manche'i tunnelit ja Eurostari rongi, et sõita ÜK-st oma kodudesse teistes EL-i riikides.

Uute reisireeglite kohaselt, mis hakkasid kehtima 28. detsembril, lubatavad Prantsuse võimud riiki siseneda vaid neil brittidel, kelle peamine elukoht on Prantsusmaa.

«Kui neil pole Prantsusmaa elamisluba, peetakse Briti kodanikke nüüdsest kolmandate riikide kodanikeks, kes ei saa liikuda mööda teid läbi Prantsusmaa, et jõuda oma elukohariiki EL-is,» teatas Eurotunnel kolmapäeva hilisõhtul Twitteris.

Laevafirma P&O Ferries postitas Twitterisse sarnase sõnumi, hoiatades, «et Prantsusmaale on lubatud siseneda vaid Prantsusmaa elamisloaga isikutel».

«Tundub loogiline suhtuda neisse nagu kõikidesse kolmandate riikide kodanikesse ning mitte lubada neil transiiti teise EL-i riigi suunas,» ütles tundmatuks jääda sooviv ametnik AFP-le.

Kogu turism ja kõik ärireisid on peatatud.

Muudatused tabasid ootamatult paljusid britte, kes valmistusid naasma Euroopasse pärast pühade ajal pere külastamist.

«Olen täielikus segaduses. See pole loogiline,» ütles Fiona Navin-Jones, õppejõud, kes loodab naasta ÜK-st Eurotunneli kaudu Belgiasse, kus ta viimased 14 aastat perega elanud on.

Pariis ja London vaidlevad pärast ÜK ametlikku lahkumist EL-ist pea kaks aastat tagasi mitme küsimuse üle, sealhulgas kalapüük ja ebaseaduslik migratsioon.

Pole teada, kes reeglid kehtivad ka Eurostari rongidele mida paljud Britid kasutavad naasmiseks oma kodudesse Belgias ja mujal.

Üks Twitteri kasutaja, kelle Prantsuse politsei sel nädalal viimasel hetkel tagasi saatis, kui ta püüdis Eurotunneli rongile minna, ütles, et ta pääses Brüsselisse rongiga.

«Prantsuse toll ütles, et neile anti viimase paari tunni sees paber, kus selgitati »mõjuvate« põhjuste reeglit. Ka nemad tundusid veidi segaduses,» kirjutas Belgias avalike suhete juhina töötav Roland Moore.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles