AK Kas Talibani «rikkus ära» Katari läbirääkimistel nähtud luksus? (6)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Talibani sõdurid valvavad katusel korda Jalālābādi kesklinna turul. Taliban pole suutnud kehtestada sellist turvalisust nagu esimese võimuloleku ajal.
Talibani sõdurid valvavad katusel korda Jalālābādi kesklinna turul. Taliban pole suutnud kehtestada sellist turvalisust nagu esimese võimuloleku ajal. Foto: Erik Prozes

​Taliban jäi 25 aastat ­tagasi esimest korda Afganistanis võimule tulles ­meelde avalike hukkamiste ja kepi­hoopide jagamisega liiga lühikeste habemete eest. Nüüd on islamiliikumine valitsenud üle nelja kuu ja midagi samalaadset pole me näinud. Kas Taliban on tõesti muutunud ja maailm võiks nende võimu tunnustada?

Kui talibid vallutasid 1996. aastal Kabuli, oli mudžahiidide verise kodusõja jooksul puruks pommitatud linna elama jäänud varasema mitme miljoni elaniku asemel heal juhul 300 000 inimest. Praegu, kui Taliban valitseb teist korda 1800 meetri kõrgusel merepinnast asuvat Kabuli ja kogu Afganistani, elab linnas ametlikult 4,6 miljonit inimest, aga mitteametlikult lausa kuus miljonit. Euraasias pole ühtegi teist nii suurt linna, mis asuks nii kõrgel.

Firma Netlinks omanik Zabihullah Ghyasi oma kabinetis.
Firma Netlinks omanik Zabihullah Ghyasi oma kabinetis. Foto: Erik Prozes
Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles