Maailmas tapeti 2021. aastal 45 ajakirjanikku

Copy
Afganistan oli mullu ajakirjanikele ohtlikem paik. Foto on illustreeriv.
Afganistan oli mullu ajakirjanikele ohtlikem paik. Foto on illustreeriv. Foto: STRINGER/EPA/Scanpix

Maailmas tapeti 2021. aastal 45 ajakirjanikku, teatas Rahvusvaheline Ajakirjanike Liit (IFJ). Kõige rohkem ajakirjanikke sai surma Afganistanis. Liidu hinnangul on tegemist ühe kõige madalama ohvrite arvuga läbi aegade. Aastal 2020 hukkus töö käigus 65 ajakirjanikku.

«Kuigi see langus on teretulnud uudis, siis on see jätkuva vägivalla keskel siiski väike lohutus,» tõdeti Brüsselis baseeruva ühenduse avalduses.

Organisatsioon Piirideta Ajakirjanikud (RSF) tegi kaks nädalat tagasi samalaadse aastakokkuvõtte, kus ohvrite arvuks anti 45 ja märgiti samuti, et see on kõige madalam alates 1995. aastast, mil selletaolise statistika koostamist alustati.

Rahvusvahelise Ajakirjanike Liidu teatel näitab 2021. aastal hukkunud ajakirjanike arv, et enim meediatöötajaid saab surma, paljastades korruptsiooni, kuritegevust ja võimu kuritarvitamist oma kogukondades, linnades ja kodumaal.

«Need 45 kolleegi, kelle tänavu kaotasime, meenutavad ajakirjanike ohverdamise kohutavat hinda, mida makstakse avalike huvide kaitsmise eest, ning oleme tänuvõlgu neile ja tuhandetele teistele, kes maksid kõige kõrgemat hinda,» lausus IFJ-i peasekretär Anthony Bellanger.

Bellangeri sõnul «on ainus sobiv tunnustus oma elu ohverdamise eest järelejätmatu õigluse nimel töötamine».

IFJ esindab kogu maailmas pea 600 000 ajakirjandustöötajat. 45 tänavu hukkunud ajakirjanikku tapeti 20 erinevas riigis. Neist 33 said surma suunatud rünnakutes. Üheksa said surma Afganistanis, kaheksa Mehhikos, neli Indias ja kolm Pakistanis.

IFJ-i teatel on 1991. aastast alates kogu maailmas surma saanud 2721 ajakirjanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles