Amsterdamis protestisid tuhanded inimesed kogunemiskeelule vaatamata (2)

Copy
Koroonapiirangute vastane meeleavaldus Amsterdamis 2. jaanuaril.
Koroonapiirangute vastane meeleavaldus Amsterdamis 2. jaanuaril. Foto: Peter DeJong / AP / Scanpix

Tuhanded inimesed kogunesid pühapäeval Amsterdamis, et avaldada meelt Hollandi valitsuse lukustusmeetmete vastu. Politsei ajas nad linna keskväljakult minema.

Amsterdami linnavalitsus meeleavaldusele luba ei andnud, kinnitades, et politsei teatel oli märke, et mõned osalejatest «on valmis vägivallaks».

Hiljem andis linnavalitsus välja erakorralise korralduse inimeste lahkumiseks Muuseumi väljakult ning märulipolitsei tuli väljakut tühjendama, saates meeleavaldajad seda ümbritsevatele tänavatele.

Enne politsei saabumist rullisid kohalviibijad Van Goghi muuseumi juures lahti plakati, millel seisis «Vähem sunnimeetmeid, rohkem hoolt».

Rühm valgetes kombinesoonides ja maskides inimesi hoidsid veel plakateid, millest ühel seisis: «Asi pole viiruses, asi on kontrollis» ning teisel pool «Vabadus».

Väljakul ja lähedalasuvatel tänavatel oli kohal palju politseinikke. Linnavalitsuse korraldusel muudeti piirkond kõrge ohutasemega piirkonnaks, mis annab politseile loa inimesi ennetavalt läbi otsida.

Meeleavaldus toimus samal päeval, kui Hollandi politsei teatas, et alustab protesti suurenenud tööalaste nõudmiste vastu. Ametühingute esindajate sõnul jätkab märulipolitsei vajadusel tööd.

Koroonaviiruse nakkusjuhtude arv on Hollandis viimastel nädalatel pidevalt langenud. Novembris kehtestati riigis lukustusmeetmed, mida pühade ajaks veelgi karmistati.

Viimastel nädalatel tuvastati 100 000 elaniku kohta keskmiselt 85,55 nakkusjuhtu, ka olukorras, kus omikrontüvi muutus riigis valdavaks.

Liikumispiirangute ajal suleti kõik mitteelutähtsad poed, lisaks baarid, restoranid, muuseumid, teatrid ja kinod.

Rotterdamis toimus ka novembris viirusepiirangute vastane meeleavaldus, mis läks üle rahutusteks ning meeleavaldused Muuseumi väljakul on lõppenud politsei ja väljakult lahkumise korraldusi eiranud protestijate vaheliste kokkupõrgetega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles