Viis tuumasuurriiki lubas takistada tuumarelvade levikut (1)

Copy
ÜRO Julgeolekunõukogu liikmed istungil. Foto on illustratiivne.
ÜRO Julgeolekunõukogu liikmed istungil. Foto on illustratiivne. Foto: John Minchillo / AFP / Scanpix

Viis tuumarelvadega suurriiki lubas esmaspäeval takistada tuumarelvade levikut ja tagada, et maailmas ei puhkeks tuumasõda.

«Oleme veendunud, et nende relvade edasine levik tuleb ära hoida,» märkisid ÜRO Julgeolekunõukogu alalised liikmed Hiina, Prantsusmaa, Venemaa, Suurbritannia ja USA harukordses ühisavalduses. «Tuumasõda ei ole võimalik võita ja seda ei tohi eales pidada.»

Venemaa avaldas lootust, et esmaspäevane avaldus aitab vähendada maailmas pingeid. Samuti rõhutas Moskva, et ÜRO JNi viie alalise liikme tippkohtumine on vajalik.

«Me loodame, et praegustes rahvusvahelise julgeoleku rasketes tingimustes aitab sellise poliitilise avalduse heakskiitmine vähendada rahvusvaheliste pingete taset,» ütles Vene välisministeerium avalduses.

Kremli kõneisik Dmitri Peskov ütles uudisteagentuurile RIA Novosti, et Moskva peab maailma tuumasuurriikide tippkohtumist endiselt vajalikuks.

Hiina asevälisminister Ma Zhaoxu märkis, et esmaspäevane ühine lubadus hoida ära tuumarelva levik «suurendab vastastikust usaldust» ja vähendab tuumakonflikti ohtu.

«Ühisavaldus aitab suurendada vastastikust usaldust ja asendab suurriikide vahelise konkurentsi koordineerimise ja koostööga,» ütles Ma uudisteagentuuri Xinhua teatel.

Ma nimetas kokkulepet «positiivseks ja kaalukaks» ning lisas, et see aitab luua «suurriikide vahel tasakaalustatud suhte».

«Avaldus esindab viie riigi poliitilist tahet vältida tuumasõda ning väljendab ühist häält globaalse strateegilise stabiilsuse hoidmiseks,» tsiteeris Xinhua Ma sõnu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles