Kanada kohus määras Iraani lennukatastroofi peredele valuraha

Copy
Kanada peaminister Justin Trudeau kõnelemas Ukraina reisilennuki allatulistamise ohvrite mälestusteenistusel.
Kanada peaminister Justin Trudeau kõnelemas Ukraina reisilennuki allatulistamise ohvrite mälestusteenistusel. Foto: Walter Tychnowicz/AFP/Scanpix

Kanada kohus määras 73,4 miljonit eurot valuraha kuuele perele, kelle lähedased hukkusid, kui Iraan lasi kaks aastat tagasi alla Ukraina reisilennuki.

Ukraine International Airlinesi lend PS752 lasti alla veidi pärast õhkutõusmist Teheranis 8. jaanuril 2020. Hukkusid kõik 176 pardalolnut, nendes seas 85 Kanada kodanikku ja elanikku.

Kolm päeva hiljem tunnistasid Iraani relvajõud, et tulistasid Kiievisse teel olnud lennuki alla «eksikombel».

Ontario kõrgema kohtu kohtunik Edward Belobaba otsustas mais, et tsiviillennuki tulistamine kujutas endast «terroriakti», mis avas tee valuraha taotlemisele.

Esmaspäeval avaldatud otsuses määras ta hagejatele 107 miljonit Kanada dollarit (73,4 miljonit eurot) hüvitist koos intressiga.

Pole selge, kuidas raha Iraanilt kätte saadakse, kuid Belobaba sõnul on ta kindel, et «teatud tasemel võib jõustamine võimalik olla ja teatud tasemel heidutus võidakse saavutada».

Advokaadid olid arutlenud, et Kanadal oli jurisdiktsioon 2012. aasta seaduse alusel, mis lubab hüvitise nõudmist võõrriigilt, mis on määratletud kui «riiklik terrorismi toetaja».

Mais otsustas sama kohtunik, et Iraan pani lennuki allatulistamisega toime terroriakti.

Teheran mõistis toonase otsuse hukka, öeldes, et see oli alusetu ja väites, et Kanada kohtul polnud voli sellist otsust langetada.

Iraani lennundusamet teatas märtsis avaldatud raportis, et riigi õhutõrje oli õnnetuse ajal kõrgendatud häireseisundis, kuna Teheran pelgas Ühendriikide vägesid majutava Iraagi sõjaväebaasi ründamise järel USA vasturünnakut.

Islamivabariik oli äsja rünnanud USA baasi Iraagis, vastusena kindral Qassem Soleimani tapmisele.

Ukraina taunis raportit kui «küünilist katset varjata tegelikke põhjuseid», Ottawa nimetas raportit poolikuks ja heitis sellele ette kindlate tõendite puudumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles