Itaalia parlament hakkab 24. jaanuaril presidenti valima

Copy
Soosik Itaalia presidendiametisse on praegune peaminister Mario Draghi.
Soosik Itaalia presidendiametisse on praegune peaminister Mario Draghi. Foto: Stringer/Xinhua/Zumapress/Scanpix

Itaalia parlament ja maakondade esindajad hakkavad 24. jaanuaril valima uut riigipead, kinnitasid täna ametnikud, soosik on seejuures peaminister Mario Draghi.

Itaalia riigipea roll on suuresti tseremoniaalne, välja arvatud poliitiliste kriiside ajal, mil president on otsustavaks vahendajaks.

Alamkoja spiiker Roberto Fico kutsus kokku istungi presidendi valimiseks 24. jaanuaril kell 16 Eesti aja järgi, teatas parlament.

President Sergio Mattarella (80) seitsmeaastane ametiaeg lõppeb 3. veebruaril.

Ametlikult kandidaate tema väljavahetamiseks esitatud ei ole, kuid favoriidiks peetakse Euroopa Keskpanga (ECB) endist presidenti Draghit, kes toodi läinud aastal ühtsusvalitsust juhtima.

Draghi (74) ei ole oma huvi presidendiameti vastu kinnitanud, kuid aastalõpu pressikonverentsil jäi see võimalus avatuks.

Toetust on proovinud endale leida ka endine peaminister ja meediamagnaat Silvio Berlusconi, ehkki tal on palju vastaseid.

Presidendi valib salajasel hääletusel umbes 1000 valijat, nende seas senaatorid, alamkoja liikmed ja Itaalia 20 maakonna esindajad.

Võitmiseks peab kandidaat saama esimeses kolmes voorus vähemalt kaks kolmandikku häältest või üle poole häältest järgnevates voorudes.

Teiste võimalike kandidaatide seas on endine alamkoja spiiker Pier Ferdinando Casini, EL-i volinik ja endine peaminister Paolo Gentiloni, endine sotsialistist peaminister Giuliano Amato, ja justiitsminister Marta Cartabia, kellest saaks võidu korral Itaalia esimene naisriigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles