VIDEOD ⟩ Kasahhide vastuhaku Almatõ tänavatel lõpetas öine komandanditund (2)

Copy
Meeleavaldused Kasahstanis Almatõs.
Meeleavaldused Kasahstanis Almatõs. Foto: Abduaziz Madyarov/AFP/Scanpix

Kasahstani suurimas linnas Almatõs kogunes teisipäeva õhtul ligikaudu 5000 inimest režiimivastasele meeleavaldusele. Politsei kasutas protestijate tõrjumiseks pisargaasi ja šokigranaate, tänavaile toodi ka sõjaväeekipaažid.

Politsei kasutas jõuvõtteid pärast seda, kui protestijad ei nõustunud laiali minema.

Portaali Zakon.kz andmetel pandi Almatõs Vabariigi väljakul mitu politseiautot põlema.

AFP ajakirjanike hinnangul osales Almatõ meeleavaldusel üle 5000 inimese. Mässava rahva mahasurumiseks kasutati ka sõjaväge.

Sõnumivahetusplatvormid Telegram, Signal ja Whatsapp olid teisipäeva õhtul Kasahstanis ligipääsmatud.

Türgi uudisteagentuuri TRT andmetel kuulutas Kasahstani president Kassõm-Džomart Tokajev teisipäeva öösel Almatõs ja Manggõstau oblastis välja eriolukorra, mis kestab 19. jaanuarini. Tokajev kutsus üles mitte alluma provokatsioonidele riigi sees ja väljastpoolt.

Zakon.kz kirjutab, et eriolukorra ajal ei tohi müüa relvi, korraldada rahvakogunemisi, samuti on kehtestatud kontroll inimeste liikumisele ning sõidukitele. Ööks vastu kolmapäeva kuulutati välja komandanditund, mis kestab kuni kella 7-ni hommikul.

Zakon.kz teatel on öö jooksul meeleavaldajad hajunud ning tänavatel on liikumas näha vaid üksikuid gruppe.

Rahutu aasta algus: Kasahstanis protestitakse kõrgete gaasihindade vastu

Uue aasta algusest on Kasahstanis toimunud protestid keskustest kaugel: Manggõstau oblasti Žangaözeni ja Aktau linnades, kus elanikud on meelt avaldanud gaasi hinna kahekordistumise vastu. Riigi energeetikaministeerium teatas, et hinnatõus on seotud sellega, et 1. jaanuarist müüakse gaasi elektroonilise kauplemissüsteemi kaudu.

Valitsuskomisjon kohtus Aktau linnas miitingule kogunenud aktivistidega ning lepiti kokku, et Manggõstau oblastis gaasi hind langeb ning lisaks lubati, et miitingul osalenute suhtes sanktsioone ei rakendata.

President Kassõm-Džomart Tokajev säutsus Twitteris, et Aktaus on tööd alustanud valitsuse komisjon, kuhu kuuluvad tema valitsuse liikmed.

«Komisjonile on antud ülesandeks leida meie riigi stabiilsuse huvides vastastikku sobiv lahendus kerkinud probleemile,» lausus ta.

«Õiguskaitseorganitele on antud ülesandeks tagada, et avalikku korda ei rikuta. Demonstrandid peavad näitama üles vastutustunnet ja valmisolekut dialoogiks,» lisas president.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles