Läti plaanib pikendada koroonaeriolukorda veebruari lõpuni

BNS
Copy
Jõulud Riias. Foto on illustratiivne.
Jõulud Riias. Foto on illustratiivne. Foto: TOMS KALNINS / EPA / SCANPIX

Koroonaviiruse omikronvariandi leviku tõttu pikendatakse Lätis eriolukorda 28. veebruarini, ütles peaminister Krišjānis Kariņš teisipäeval pärast võimukoalitsiooni kohtumist ajakirjanikele.

Eriolukorra pikendamise otsuse peab vastu võtma valitsus ja see peab jõustumiseks saama ka parlamendi heakskiidu.

Praegune eriolukord kehtib 11. jaanuarini. Tervishoiuministeerium tegi enne aastavahetust ettepaneku pikendada eriolukorda vähemalt kolme või nelja nädala võrra.

Kariņš rõhutas, et praegused piirangud jäävad jõusse. Muudatusi plaanitakse seoses maskide kandmise, Covid-19 tõendite ja testimisega.

Valitsus plaanib nõuda meditsiiniliste maskide või respiraatorite kasutamist avalikus ruumis. Praegu on inimestel lubatud kasutada ka riidest maske.

Terviseminister Daniels Pavļuts ütles, et võimukoalitsioon toetas teisipäeval tervishoiuministeeriumi ettepanekut muuta meditsiinilised maskid või FFP-2 respiraatorid kohustuslikuks paikades, kus maskide kandmine on vajalik, seal hulgas ühistranspordis.

Covid-19 tõendite kehtivusaega muudetakse teenuste ja reisimise jaoks, kuid mitte töökohtadel. Tõendid kehtivad üheksa kuud, Johnson&Johnsoni vaktsiiniga kaitsepookimise korral viis kuud.

Testimist kavatsetakse laiendada, eriti erasektoris.

Kariņš rõhutas, et lisaks piirangutele on vajalik iga inimese panus koroonavastases võitluses.

Ta lisas, et riik jätkab abi andmist äridele niikaua, kuni piirangud kehtivad.

Pavļuts avaldas lootust, et Läti suudab vältida selliseid lukustusmeetmeid nagu eelmise aasta oktoobris ja novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles