Borrell lubas EL-i täit toetust Ukrainale (1)

Copy
Euroopa Liidu välispoliitika juht Josep Borrell visiidil Ukrainas 5. jaanuar 2022.
Euroopa Liidu välispoliitika juht Josep Borrell visiidil Ukrainas 5. jaanuar 2022. Foto: Ukraina välisministeerium/AFP/Scanpix

Euroopa Liidu välispoliitika juht Josep Borrell lubas visiidil Ukrainas kolmapäeval Kiievile bloki toetust.

«Me oleme siin esiteks selleks, et kinnitada Euroopa Liidu täit toetust Ukraina iseseisvusele, suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele,» ütles Borrell pressikonverentsil Ukraina välisministri Dmõtro Kulebaga.

Iga arutelu Euroopa julgeoleku üle peab hõlmama EL-i ja Ukrainat, lisas ta.

«Mis tahes sõjalisel agressioonil Ukraina vastu on rasked tagajärjed ja ränk hind,» ütles Borrell Stanõtsja Luganska külas, Luganski oblastis.

«Me koordineerime tööd deeskaleerimise nimel USA, NATO ja teiste sarnaselt mõtlevate partneritega.»

Kuleba ütles, et Ukrainal ja Euroopa Liidul on ühine eesmärk: «Deeskaleerida olukorda läbi diplomaatiliste kanalite, et Moskva maandaks pingeid ja loobuks oma agressiivsetest kavatsustest.»

Tegemist oli EL-i välispoliitikajuhi esimese visiidiga Ida-Ukrainasse alates konflikti puhkemisest kaheksa aastat tagasi. Samuti langes visiit ajale, mil lääneriigid üritavad heidutada Moskvat oma naaberriiki tungimast.

Borrelli sõnul on visiidi ajastus õige, kuna «geopoliitiline maastik muutub väga kiiresti ja konflikt Ukraina piiril on süvenemise äärel».

Venemaa on koondanud Ukraina piiri lähedale umbes 100 000 sõdurit. Washington ja teised lääneriigid süüdistavad Moskvat invasiooni plaanimises.

USA ja Vene tippametnikud kogunevad pühapäeval kriisi arutamiseks kahepäevasele kohtumisele Genfis. Kreml esitas kohtumise eel Washingtonile hulga nõudmisi.

Brüssel kardab, et ta jäetakse USA-Vene läbirääkimistelt võimude vahekorra üle Euroopas kõrvale.

«Ei ole Euroopa julgeolekut ilma Ukraina julgeolekuta. Ja on selge, et iga arutelu Euroopa julgeoleku üle peab hõlmama EL-i ja Ukrainat,» rõhutas Borrell kolmapäeval.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles