ÜLEVAADE ⟩ Brüsseli tuumaenergia kava tõi kaasa poliitilise tormi (1)

Rauno Matvejev
, toimetaja
Copy
Roheaktivistid avaldamas meelt Emmanuel Macroni vastu, kes toetab tuumaenergia ning maagaasi kuulutamist roheenergiaks.
 
Roheaktivistid avaldamas meelt Emmanuel Macroni vastu, kes toetab tuumaenergia ning maagaasi kuulutamist roheenergiaks.  Foto: BENOIT TESSIER/Reuters/Scanpix

Euroopa Komisjoni 2021. aasta viimastel tundidel avalikustatud plaan, mis liigitaks gaasi- ning tuumaenergia roheenergiaks, tooks ekspertide hinnangul kaasa investeeringute laine, kuid liikmesriigid vaidlevad, kas plaan on asjakohane, arvestades nii käimasolevat energiakriisi kui ka ELi eesmärki saavutada 2050. aastaks kliimaneutraalsus.

Komisjoni plaan, mis võib lähikümnenditel tähendada tuumaenergia suuremamahulist tagasitulekut Euroopas, on kiskunud üles tüli Prantsusmaa ja Saksamaa vahel ning jaganud liikmesriigid tuumaenergia toetajate ja vastaste leeri, kellel on eri arusaam Euroopa energeetika tulevikust ning üleminekust roheenergiale.

Euroopa Komisjon on alustanud läbirääkimisi liikmesriikidega kava üle, mille järgi lepitakse kokku «jätkusuutlike investeeringute» printsiibis, mis lubab turgudel otsustada, mida jätkusuutlikuks investeeringuks peetakse, vahendab New York Times.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles