Hinnatõusu vastased protestid Kasahstanis paisusid režiimivahetuse nõudmiseks

Postimees
Copy
Meeleavaldajad Alamtõ valitsushoone juures, kuhu sisenenud rahvas tungis ka Kasahstani suurima linna meeri tööruumidesse. 
Meeleavaldajad Alamtõ valitsushoone juures, kuhu sisenenud rahvas tungis ka Kasahstani suurima linna meeri tööruumidesse. Foto: AFP/SCANPIX

Ei valitsuse tagasi astumine ega eriolukorra kehtestamine vaigistanud Kasahstanis autokütuse hinnatõusu pärast lahvatanud, kuid üha poliitilisemaks muutuvaid vägivaldseid meeleavaldusi, mispeale tõkestasid võimud eile riigis internetiside.

«Presidendina olen ma kohustatud kaitsma meie kodanike turvalisust ja rahu, muretsema Kasahstani terviklikkuse pärast. Ma kavatsen tegutseda nii karmikäeliselt kui võimalik,» lausus riigipea Kasõm-Žomart Tokajev eile televisioonis pärast seda, kui meeleavaldajad tungisid Almatõs linnavalitsuse hoonesse ja ründasid presidendi residentsi.

Rahutuste tõttu vabastas president juba enne seda ametist valitsuse ning kehtestas kaheks nädalaks eriolukorra ja öise liikumiskeelu Kasahstani suurimas linnas Almatõs ning riigi lääneosas asuvas nafta- ja gaasirikkas Manggõstau oblastis, kust protestid nädalavahetusel algasid, vahendas AFP.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles