Ühendriikides mõisteti eluaegne vangistus nigeerlasest terroristile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joonistus kohtusaalist, kus Umar Farouk Abdulmutallab mõisteti eluks ajaks vangi.
Joonistus kohtusaalist, kus Umar Farouk Abdulmutallab mõisteti eluks ajaks vangi. Foto: SCANPIX

Ühendriikides mõisteti täna eluaegne vangistus 25-aastasele nigeerlasele, kes üritas 2009. aasta jõulude ajal õhkida reisilennukis oma riietesse peidetud pommi.

Pomm süttis siiski vaid põlema ega plahvatanud ning meeskonnal ja reisijatel õnnestus mehest jagu saada. Amsterdamist Detroiti lennanud õhusõidukis oli pea 300 inimest.

Umar Farouk Abdulmutallab ütles kohtuistungil, et täitis vaid oma kohustusi pühas sõjas Ühendriikide vastu.

Terrorist tunnistas end juba eelmise aasta oktoobris süüdi katses lasta 2009. aasta jõulude ajal oma aluspükstesse peidetud lõhkeainetega õhku USAsse suundunud reisilennuk.

Advokaatide hinnangul on eluaegne vangistus liiga karm karistus õigusrikkumise eest, milles keegi teine viga ei saanud. Prokuratuuri andmetel sai Abdulmutallab juhtnööre otse terrorivõrgustiku Al-Qaeda juhtivliikmete hulka kuuluvalt Anwar al-Awlakilt, kes tapeti mullu oktoobris USA droonirünnakus Jeemenis.

«Kaebealune on ise tunnistanud ja kahtluseta selgeks teinud, et tal on tohutu motivatsioon ka edaspidi terrorirünnakuid korraldada. Siinne kohus ei ole suuteline süüaluse motiive kontrollima, kuid saab kontrollida tema võimalusi nende tegude täideviimiseks,» tõdes kohtunik Nancy Edmunds.

USA justiitsminister Eric Holder tervitas kohtuotsust, nimetades Abdulmutallabi muu hulgas halastuseta terroristiks, kes arvab, et tema kohus on ameeriklasi tappa.

«See kohtuotsus saadab sõnumi, et Ameerika ei alistu Al-Qaedale – me jääme endale kindlaks ja me hakkame alati vastu,» ütles prokurör Barbara McQuade.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles