ÜRO: 2021. aasta toiduhinnad olid kümnendi kõrgeimad

Copy
Toidukorv, Foto on illustreeriv.
Toidukorv, Foto on illustreeriv. Foto: Hollie Adams/AFP/BNS

Toiduainete hinnad tõusid 2021. aastal maailmas viimase 10 aasta kõrgeimale tasemele, aasta varasemaga võrreldes oli tõus keskmiselt 28 protsenti, teatas täna ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO).

FAO toiduhindade indeks, mis jälgib kõige enam kaubeldavate toiduainete rahvusvaheliste hindade muutust kuude lõikes, langes pisut detsembris.

See jäi aga püsima 133,7 punktil, mis läheneb 2011. aasta veebruaris sündinud rekordile 137,6 punkti. Aasta keskmine oli 125,7 punkti, mis on kümnendi kõrgeim.

«Kui harilikult toovad kõrged hinnad kaasa tootmise kasvu, siis sisendi suured kulud, kestev üleilmne pandeemia ja veelgi ebakindlamad kliimatingimused jätavad vähe ruumi lootusele, et 2022. aastal võiksid stabiilsemad turutingimused naasta,» ütles FAO peaökonomist Abdolreza Abbassian.

Suure nõudluse tõttu tõusis mullu hind kõigis toiduainekategooriates, lisas ta.

Toiduõli keskmine hind tõusis eelmisel aastal 66 protsenti ja jõudis kõigi aegade kõrgeimale tasemele. Teravilja hind kerkis 27, protsenti tasemele, mida ei olnud nähtud 2012. aastast. Liha hind tõusis keskmiselt 12,7 ja piimartodoete hind 16,9 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles