KOHALIK VAADE ⟩ Sisetüli ohustab Leedu õnnemängu Hiina vastu

Vaidas Saldžiūnas
, Ajakirjanik, Vilnius
Copy
Leedu presidendi Gitanas Nausėda vastukäivad sõnavõtud suhete kohta Taiwaniga on tekitanud segadust Taipeis ja ärgitanud Pekingis ootusi, et Leedu annab vastasseisus järele. 
Leedu presidendi Gitanas Nausėda vastukäivad sõnavõtud suhete kohta Taiwaniga on tekitanud segadust Taipeis ja ärgitanud Pekingis ootusi, et Leedu annab vastasseisus järele. Foto: Zygimantas Gedvila/15min.lt/Scanpix

Leedu ootas pikisilmi Ameerika Ühendriikide ja Euroopa Liidu valjuhäälset tuge diplomaatilises ja majanduslikus heitluses Hiinaga, mille vallandas Taiwani ametliku esinduse avamine Vilniuses, kuid kui see lõpuks tuli, varjutas rõõmu riigi enda president.

«Ma arvan, et mitte Taiwani esinduse avamine polnud viga, vaid selle nimi, mida minuga ei kooskõlastatud,» lausus teisipäeval Leedu president Gitanas Nausėda raadiojaamale Žinių Radijas.

Nausėda sõnad tegid maakerale tiiru peale ja nende interpreteerimine kaldus kohati koomikasse, kui näiteks Pekingi ametlikud häälekandjad ülistasid Leedu riigipead eksimuse tunnistamise eest. «See on samm õiges suunas,» tsiteeris South China Morning Post Hiina välisministeeriumi pressiesindajat Wang Wenbini. Paljud teisedki pealkirjad, ja mitte ainult Hiina meedias, rõhutasid viidet veale, samuti asjaolu, et presidendi seisukoht on risti vastupidine Leedu valitsuse omale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles