OTSE POSTIMEHEST ⟩ Aimar Ventsel: esiti nõuti Nazarbajevi klanni kadumist, aga nüüd on eesmärk segasem

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy
Kasahstani endine president Nursultan Nazarbajev 2019. aasta juunis Kasõm-Žomart Tokajevi presidendiks kinnitamise tseremoonial. 
Kasahstani endine president Nursultan Nazarbajev 2019. aasta juunis Kasõm-Žomart Tokajevi presidendiks kinnitamise tseremoonial. Foto: MUKHTAR KHOLDORBEKOV/REUTERS/Scanpix

Etnoloog Aimar Ventsel, kes on oma uurimistööde kaudu Kasahstaniga seotud juba aastaid, ütles Postimehe otsesaates, et üleöö tekkinud organiseeritud mustas vormis ja relvastatud rühmitused, kes politseinike pihta tule avasid, ehmatasid kõiki. «Kujutage ette, kui näiteks Tallinnas läheks ühel hetkel tulistamiseks. Ma arvan, meie reaktsioon oleks täpselt samasugune,» märkis ta.

Ventsel on Kasahstani tihti külastanud, mistõttu on tal seal ka häid tuttavaid. Internetiühenduse taastumisel õnnestus tal kohalike sõpradega kontakti saada. «On asju, millest meil ei räägita. See informatsioon, mis tuleb Kasahstanist läbi eri infokanalite välja, on palju kesisem kui kohalike jutt,» ütles ta.

«Muidugi on inimesed ehmunud, sest tulistamine Almatõs algas täiesti ootamatult. Sain ühe videoklipi, millelt oli näha, kuidas inimesed jooksevad paanikas tänavalt laiali ja kuskil tulistatakse. Inimesed ei osanud tulistamist oodata,» kirjeldas Ventsel, kelle sõnul sai ta kohalikult sotsiaalantropoloogilt video ka sellest, kuidas tema maja kõrval asuvat politseijaoskonda ründasid tundmatud relvastatud inimesed ja ajasid korrakaitsjad põgenema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles