Kaczyński tunnistas, et Poola ostis Pegasuse nuhkvara

Copy
Poola valitseva konservatiivse erakonna Seadus ja Õiglus (PiS) juht Jarosław Kaczyński.
Poola valitseva konservatiivse erakonna Seadus ja Õiglus (PiS) juht Jarosław Kaczyński. Foto: ALAIN ROBERT / SIPA / SCANPIX

Poola mõjuvõimsaim poliitik Jarosław Kaczyński tunnistas, et Poola ostis nuhkvara Iisraeli tehnoloogiafirmalt NSO Group, kuid eitas, et seda kasutati tema poliitiliste vastaste järel nuhkimiseks.

Poola valitseva konservatiivse erakonna Seadus ja Õiglus (PiS) juht Kaczyński ütles intervjuus, et Pegasuse nimelist nuhkvara kasutavad mitmete riikide salateenistused võitluses kuritegevuse ja korruptsiooniga. Ta märkis, et Pegasus on võrreldes varasemate programmidega, mis ei võimaldanud eriteenistustel jälgida krüpteeritud sõnumeid, tehnoloogiliselt arenenum.

«Oleks halb, kui Poola eriteenistustel poleks taolist tööriista,» ütles Kaczyński intervjuus, mis avaldatakse esmaspäeval iganädalases ajakirjas «Sieci» ning millest osa avaldas reedel uudisteportaal wPolityce.pl.

Kanada Toronto ülikooli küberjulgeoleku uurimiskeskus Citizen Lab kinnitas varem Associated Pressile, et NSO Pegasuse nuhkvara kasutati kolme Poola valitsuse kriitiku järel nuhkimiseks.

Neljapäeva kinnitas seda väidet sõltumatult ka Amnesty International, kes sedastas, et 2019. aastal häkiti korduvalt Krzysztof Brejzat, kes vastutas toona opositsiooni parlamendivalimiste kampaania eest.

Brejza telefonist varastatud sõnumeid muudeti ning need avaldati riiklikus televisioonis osana enne valimisi korraldatud laimukampaaniast. Valimised võitis napilt valitsev populistlik võimuerakond.

Brejza kinnitusel polnud valimised õiglased, sest valitsev erakond sai juurdepääsu tema kampaania plaanidele.

Teated nuhkvara kasutamisest on raputanud Poola ühiskonda, Pegasuse skandaali võrreldakse 1970. aastatel Ühendriike raputanud Watergate'i skandaaliga ning soovitakse uurimiskomisjoni loomist parlamendis.

Kaczyński ütles, et ei näe põhjust sellise komisjoni loomiseks ning eitas seda, et nuhkvara 2019. aasta valimistes mingit rolli mängis.

«Siin pole midagi, mitte ühtegi fakti, peale opositsiooni hüsteeria. Pole mingit Pegasuse juhtumit, mingit järelevalvet,» ütles Kaczyński. «Ei Pegasus, ei eriteenistused, ei salaja saadud info mänginud mingit rolli 2019. aasta valimiskampaanias. Nad kaotasid, sest nad kaotasid. Nad ei peaks täna selliseid vabandusi otsima.»

Kaczyński liitlased on viimastel päevadel eitanud Poola Pegasuse ostu ja selle kasutamist.

Poola peaminister Mateusz Morawiecki nimetas Citizen Labi ja AP infot «libauudisteks» ning pakkus, et nuhkimisega võis tegeleda mõne välisriigi luureagentuur. Kriitikute sõnul pole aga ühegi teise riigi valitsused kolme Poola opositsioonipoliitiku tegemistest huvitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles