Jaapani komoseturist ihkab ära käia Mariaani süvikus

Copy
Jaapani miljardärist kosmoseturist Yusaku Maezawa.
Jaapani miljardärist kosmoseturist Yusaku Maezawa. Foto: Eugene Hoshiko / AP / Scanpix

Jaapani miljardär Yusaku Maezawa ütles reedel, et kosmosereis pani teda Maad teisiti vaatama ja nüüd tahab ta ära käia ka maailmamere sügevaimas kohas Mariaani süvikus.

Maezawa ja tema assistent Yozo Hirano viibisid detsembris 12 päeva rahvusvahelises kosmosejaamas (ISS) ning dokumenteerisid miljoni YouTube'i kasutaja jaoks elu ilmaruumis.

Maezawa rääkis reedel esimest korda pärast kosmosest naasmist ajakirjanikega ja ütles, et reis pani ta kodu veel rohkem hindama.

«Pärast kosmoses käimist oled Maast veel enam lummatud. Sa õpid hindama tuule tunnet, asjade lõhna ja kogema aastaaegu,» rääkis kosmoseturist Tokyos ajakirjanikele. «Ma mõtlesin: Maa on hämmastav.»

Maezawa rääkis ajakirjanikele mõningatest raskustest, mida põhjustab elu kaaluta olekus, eriti magades.

«Magama jääda ei ole lihtne, sest sa heljud magades kogu aeg, ei ole oma keha millegi külge kinnitada.»

Retk ISS-i on 46-aastase jaapanlase kosmoseplaanidest esimene. 2023. aastal tahab ta viia kaheksa inimest Elon Muski SpaceX-ga reisile ümber Kuu.

Tal endal mõlgub aga meeles üks hoopis teistsugune reis.

«Minu unistus on mitte ainult Kuule minna, mitte ainult ülespoole reisida, vaid ka allapoole,» ütles Maezawa. «Ma tahaksin minna alla Mariaani süvikusse, sügavale ookeani alla.»

Vaikse ookeani lääneosas asuv Mariaani süvik on maailma sügavaim koht, kus inimesed on käinud väga vähe.

Maezawa seletas, et osa reisi elementidest on juba paika pandud, näiteks kindel on allveelaev, mida ta kasutab ja ekspeditsiooni pikkus. Ta ei soovinud aga üksikasju avaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles