NATO juht hoiatas: konfliktioht Ukrainas on reaalne (8)

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: John Thys

Venemaa sissetung Ukrainasse on endiselt reaalne oht, hoiatas reedel NATO peasekretär Jens Stoltenberg, lisades, et USA ei langeta otsuseid Euroopa julgeoleku kohta ilma Euroopata.

«Konfliktioht on reaalne. Venemaa agressiivne tegevus õõnestab tõsiselt Euroopa julgeolekukorda,» ütles Stoltenberg NATO välisministrite kohtumise järel.

«Venemaa sõjalise kohalolu suurendamine pole peatunud, see jätkub ning nad suurendavad seda täiendavate vägede ja vahenditega,» ütles ta.

Pinged on Ukraina üle viimastel kuudel kasvanud. Lääs süüdistab Moskvat täiemahulise sissetungi kavatsuses Ukrainasse umbes 100 000 sõduri toomisega kahe riigi piiri lähistele.

Esmaspäeval peetakse kõrgetasemelised USA ja Venemaa kõnelused Genfis. Moskva on esitanud Washingtonile ja NATO-le oma nõudmiste nimekirja.

Kõnelustele järgneb kolmapäeval Venemaa ja kõigi 30 NATO liikmesriigi kohtumine. Tegemist on esimese sellise kohtumisega alates 2019. aasta juulist.

«NATO osaleb dialoogis Venemaaga heas usus ning sisuliselt, kuid me peame olema valmis ka võimaluseks, et diplomaatia kukub läbi,» ütles Stoltenberg.

«Ministrid rõhutasid täna, et igasugune edasine agressioon Ukraina vastu tooks Venemaale kaasa tõsised tagajärjed ja kõrge hinna.»

Lääs kaalub karme finantssanktsioone Venemaale, kui see Ukrainasse sisse peaks tungima, kuid NATO ei ole valmis Ukraina kaitseks sõjaliselt sekkuma, kirjutas AFP.

Kreml kutsus eelmise aasta lõpus NATO-t üles välistama Ukraina liikmesust ning tõmbama oma vägesid Vene piiri lähistelt tagasi.

Lääs on tõrjunud Moskva ettekirjutusi alliansi sõltumatute partnerite tuleviku kohta.

«Kõik meie liitlased saatsid väga selge signaali, et me ei kompromiteeri oma aluspõhimõtteid, mis hõlmavad iga riigi õigust otsustada oma tee üle ise,» ütles Stoltenberg.

Diplomaatide sõnul on aga Euroopa liitlaste seas erinevad vaated selle kohta, kuidas peaks nägema välja NATO lähenemine kõnelustel Venemaaga.

Mõned liikmesriigid rõhutavad, et fookus peaks olema Venemaa presidendi Vladimir Putini viimisel nii kaugele, et ta tõmbub Ukraina juurest tagasi ning Moskva nõudmiste tõrjumisel.

Teised on väitnud, et kohtumine võib aidata kaasa läbirääkimiste protsessi käivitamisele ning et on teemasid, kus on ruumi ka aruteluks.

Euroopa liitlased tahtsid USA-lt selgemat pilti selle kohta, kuidas kõnelused Genfis välja hakkavad nägema. Euroopa Liidu juht Ursula von der Leyen ütles sealjuures, et Euroopat tuleb kaasata.

Stoltenbergi sõnul on Ühendriigid olnud väga selged selles, et Euroopa julgeoleku üle ei arutata ilma eurooplasteta läbirääkimistelaua taga.

Moskva nõudmised on käivitanud ka arutelud Rootsis ja Soomes, kes ei kuulu NATO-sse, sealjuures tõrjuvad nad Moskva ettekirjutusi selle kohta, kellel on õigus alliansiga liituda.

NATO peasekretär rääkis kahe riigi liidritega reedel, selleks, et rõhutada, et igal riigil on õigus langetada oma otsuseid ise.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles