ÜLEVAADE ⟩ Tulistamisähvardus tühjendas Kasahstani suurima linna tänavad (6)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Sõjaväemasin eile Almatõ tänaval.
Sõjaväemasin eile Almatõ tänaval. Foto: Aleksandr Bogdanov/afp/scanpix

Pärast Kasahstani presidendi Kasõm-Žomart Tokajevi korraldust meeleavaldajaid ilma ette hoiatamata tulistada liikusid riigi suurima linna Almatõ rüüstatud tänavatel eile ringi ennekõike julgeolekutöötajad, kuid siit-sealt kostis jätkuvalt püssitärinat.

Julgeolekujõud blokeerisid eile strateegiliselt olulised piirkonnad Almatõs ning AFP linnas viibiva korrespondendi sõnul tulistasid õhku, kui keegi üritas neile läheneda. Ülejäänud linn oli valdavalt inimtühi ning pangad, kaubamajad ja restoranid olid suletud. Vähestes väiksemates avatud toidupoodides oli kaup otsakorral ning pangaautomaatide juures looklesid järjekorrad.

Selles, et kütusehinna järsu tõusu tõttu läinud nädalalõpul Lääne-Kasahstanis puhkenud ning Almatõsse ja mujale riiki kandunud meeleavaldused mõne päevaga vägivaldseks muutusid, süüdistas President Tokajev välismaal väljaõppe saanud terroriste.

«Mässulised pole relvi maha pannud, nad jätkavad kuritegude sooritamist või valmistavad neid ette,» ütles riigipea telepöördumises. «Kõik, kes ei anna alla, hävitatakse. Ma olen andnud jõuametitele ja sõjaväele korralduse tulistada eesmärgiga tappa ilma ette hoiatamata.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles