Allikad: USA on valmis arutama kohalolu vähendamist Ida-Euroopas (10)

BNS
Copy
USA 3. jalaväedivisjon Defender 2020 operatsiooni ajal Bremerhavenis Saksamaal.
USA 3. jalaväedivisjon Defender 2020 operatsiooni ajal Bremerhavenis Saksamaal. Foto: PATRIK STOLLARZ/AFP/Scanpix

USA presidendi Joe Bideni administratsiooni ametnikud on valmis arutama Venemaaga USA ja Vene sõdurite ja õppuste arvu vähendamist Ida-Euroopas, ütles üks praeguse Ühendriikide administratsiooni ametnik ning kaks endist julgeolekuametnikku uudistekanalile NBC News.

Kõnelused võivad potentsiaalselt puudutada kummagi riigi sõjaväeõppuste ulatuse vähendamist, USA sõdurite arvu vähendamist Baltimaades ja Poolas, vägede liikumisest etteteatamist ja Vene Iskanderi rakette Kaliningradis, ütlesid allikad.

Venemaa on viinud Ukraina piirile kümneid tuhandeid sõdureid ning USA on ähvardanud Moskvat ennenägematute sanktsioonide ja teiste meetmetega. Samas uurib administratsioon võimalusi, kuidas pingeid Venemaaga leevendada.

Kõnelused USA ja Venemaa vahel algavad esmaspäeval.

USA loob nimekirja võimalustest, kuidas muuta oma sõjalist kohalolu Euroopas, et seda kõnelustel Venemaaga arutada, ütles üks administratsiooni ametnik.

Kui Venemaa on valmis arutama oma kohalolu vähendamist regioonis, siis USA on valmis arutama konkreetseid samme, ütles ametnik.

Igale sammule USA kohalolu muutmiseks peaks Venemaa vastama omapoolse võrdväärse sammuga ning Vene vägede tagasi toomine Ukraina piirilt poleks piisav, ütlesid praegune ja endised ametnikud.

Pärast seda, kui Venemaa annekteeris Krimmi poolsaare 2014. aastal on USA ja teised NATO riigid Ida-Euroopasse mõõduka arvu sõdureid, samuti laiendati õhu- ja merepatrulle ja korraldati suuremaid sõjaväeõppusi Baltimaadest kuni Musta mereni.

USA-l on Euroopas umbes 70 000 sõdurit, nendest 6000 on Ida-Euroopas, peamiselt roteeruva korra alusel, sealjuures 4000 on Poolas. Ka teised NATO riigid on toonud rotatsiooni alusel regiooni oma sõjaväelasi.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles