Blinken süüdistas Venemaad manipuleerimises

Copy
USA välisminister Antony Blinken.
USA välisminister Antony Blinken. Foto: Andrew Harnik/afp/scanpix

USA välisminister Antony Blinken süüdistas reedel Venemaad ebatavalise otsekohesusega maailmaga manipuleerimises ja lubas kõnelustel keskenduda Moskva agressioonile Ukraina vastu. «Meid ei suunata sellest probleemist kõrvale,» ütles Blinken ajakirjanikele.

Kasutades analoogiat, mida ta on ka varem kasutanud, võrdles Blinken Venemaad «rebasega, kes ütles, et peab kanalat ründama, kuna selle asukad kujutavad mingil moel ohtu». USA välisministri sõnul peaks Venemaa teadma, et esitab «absoluutselt ebarealistlikke nõudeid», kuid samas on see on osa tema strateegiast.

Venemaa võib «väita, et teine pool ei suhtle, ja kasutada seda agressiivse tegevuse õigustuseks,» ütles Blinken.

Tema hinnangul sõltub just Venemaast edu Genfis, kus delegatsioone juhivad tema asetäitja Wendy Sherman ja asevälisminister Sergei Rjabkov.

«Oleme valmis Venemaa edasisele agressioonile jõuliselt reageerima. Kuid diplomaatiline lahendus on siiski võimalik ja eelistatav, kui Venemaa selle valib,» ütles Blinken.

Vene president Vladimir Putin eitab kavatsust tungida Ukrainasse, kus Moskva 2014. aastal Krimmi poolsaare hõivas ja toetab Donbassi mässulisi konfliktis, mis on sellest ajast alates nõudnud üle 13 000 inimelu.

USA president Joe Biden on hoiatanud invasiooni korral ulatuslike tagajärgede eest, kaalutavate meeteme seas on väidetavalt ka Moskva eemaldamine üleilmsest pangandussüsteemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles