Kasahstani sisejulgeoleku endine juht vahistati reetmiskahtlustusega (8)

Copy
Kasahstani sõjaväelased patrullimas Almatõs. Foto on illustratiivne.
Kasahstani sõjaväelased patrullimas Almatõs. Foto on illustratiivne. Foto: Vasily Krestyaninov / AP / Scanpix

Kasahstani endine sisejulgeoleku ameti juht on seoses reetmiskahtlustusega vahistatud ja ta viibib eeluurimisvanglas, teatas ametkond laupäeval.

Sisejulgeolekuamet (KNB) ütles avalduses, et selle endine juht Karim Masimov peeti seoses reetmiskahtlustusega neljapäeval kinni. Masimov tagandati KNB juhi kohalt varem samal päeval pärast seda, kui kui protestijad ründasid Almatõs valitsushooneid.

56-aastane Masimov on tuntud kui Kasahstani endise presidendi Nursultan Nazarbajevi lähedane liitlane. Ta oli aastatel 2007–2012 ning 2014–2016 Kasahstani peaminister.

KNB teatel on tema vastu algatatud kriminaalasi.

Veel oma vahistamispäeval 6. jaanuaril osales Masimov riigi julgeolekunõukogu istungil, mida juhtis Kasahstani president Kassõm-Džomart Tokajev.

Riigi esimese presidendi Nazarbajevi endine nõunik Jermuhamet Jertõsbajev ütles enne seda riikliku telekanali eetris, et vandenõulaste eesmärk oli president Tokajev võimult kõrvaldada.

Tema hinnangul polnud võimalik korraldada sellise ulatusega riigipöördekatset ilma «reeturiteta kõige kõrgemates võimuešelonides, eriti õiguskaitseorganites».

«Mul on eksklusiivne info..., et näiteks 40 minutit enne rünnakut lennujaamale anti käsk julgestus täielikult eemaldada,» rääkis Jertõsbajev, lubades, et süüdlasi karistatakse.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles