ÜRO raport: Iraan on Jeemenisse relvi smugeldanud

Copy
Jeemeni huthi mässulised relvadega.
Jeemeni huthi mässulised relvadega. Foto: Yahya Arhab/EPA/Scanpix

ÜRO leidis, et hiljuti Araabia merest konfiskeeritud tuhanded relvad pärinevad tõenäoliselt ühest Iraani sadamast, mis tõendab, et Teheran ekspordib relvi Jeemenisse ning mujale, kirjutas laupäeval Wall Street Journal.

Jeemen on kodusõjas alates 2014. aastast, Iraani toetatud huthi mässulised võitlevad seal rahvusvaheliselt tunnustatud valitsuse vastu.

ÜRO kehtestas huthidele relvaembargo aastal 2015.

USA, samuti Jeemeni valitsust toetav koalitsioon, mida juhib Saudi Araabia, on juba pikka aega süüdistanud Iraani huthide varustamises relvadega, kuid Teheran on neid süüdistusi eitanud.

Viidates ÜRO Julgeolekunõukogu Jeemeni paneeli ekspertide konfidentsiaalsele raportile, kirjutas WSJ, et Venemaal, Hiinas ja Iraanis valmistatud relvi on Jeemenisse toimetatud nii meritsi kui ka maitsi.

USA mereväe viimastel kuudel konfiskeeritud relvade hulka kuulusid raketiheitjad, kuulipildujad ja snaipripüssid.

Relvaveoks kasutatud alused on välja sõitnud Iraanis asuvast Jaski sadamast, leidis raport aluste meeskondadega läbi viidud usutlustele ja pardal asunud nagigatsiooniseadmetele tuginedes.

Saudide kinnitusel hoidis nende sissetung Jeemenisse 2015. aastal ära Iraani-poolse võimuhaaramise Saudi Araabia vahetus naabruses. Viimastel kuudel on saudide juhitud koalitsioon andnud õhulööke mässuliste kontrolli alla olevale Jeemeni pealinnale Sanaale.

Nii mässuliste infoministri asetäitja kui ka Iraan eitasid infot, nagu oleks Iraan relvi Jeemenisse smugeldanud.

ÜRO hinnangul oli eelmise aasta lõpu seisuga Jeemeni sõjas tapetud 377 000 inimest. Enam kui 80 protsenti umbes 30-miljonilisest elanikkonnast vajab humanitaarabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles