Moskva: USAle ei tehta mingeid järeleandmisi (18)

Copy
USA president Joe Biden ja Vene president Vladimir Putin
USA president Joe Biden ja Vene president Vladimir Putin Foto: Mandel Ngan/AFP/Scanpix

Venemaa teatas pühapäeval, et välistab igasuguse järeleandmise USAle Ukraina ja Euroopa julgeoleku teemalistel kõnelustel, öeldes, et on USA senistes signaalides «pettunud».

«Me ei nõustu mingite järeleandmistega. See on täiesti välistatud,» ütles Venemaa asevälisminister Sergei Rjabkov uudisteagentuuridele. «Oleme pettunud viimastel päevadel Washingtonist, aga ka Brüsselist saabunud signaalides.»

Kõrgetasemelise diplomaatianädala käigus toimuvad Venemaa kohtumised NATO ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooniga (OSCE) ning USA püüab Euroopa liitlastele kinnitada, et neid ei jäeta kõrvale.

Kremli soov on, et Ukraina ei saaks iialgi NATO liikmesriigiks, ehkki Ukraina ise seda soovib.

Ühendriigid, keda esindab asevälisminister Wendy Sherman, nõustusid kõnelustega, kuid on andnud teada, et paljud Moskva ettepanekud ei kõlba lähtekohaks.

Venemaa ja USA tippdiplomaadid kohtuvad esmaspäeval Genfis olukorras, kus Moskva on koondanud Ukraina piirile kümneid tuhandeid sõdureid ja nõudnud lääneriikidelt kirjalikku lubadust peatada NATO ittalaienemine.

Anonüümseks jääda soovinud USA ametnik hoiatas, et Washington saadab Venemaa sissetungi korral Ukrainasse rohkem vägesid ka NATO idapoolsetesse liikmesriikidesse, nagu Poolasse ja Balti riikidesse.

Välisminister Antony Blinken süüdistas Venemaad ebatavalise otsekohesusega maailmaga manipuleerimises ja lubas kõnelustel keskenduda Moskva agressioonile Ukraina vastu. «Meid ei suunata sellest probleemist kõrvale,» ütles Blinken ajakirjanikele.

Vene president Vladimir Putin eitab kavatsust tungida Ukrainasse, kus Moskva 2014. aastal Krimmi poolsaare hõivas ja toetab Donbassi mässulisi konfliktis, mis on sellest ajast alates nõudnud üle 13 000 inimelu.

USA president Joe Biden on hoiatanud invasiooni korral ulatuslike tagajärgede eest, kaalutavate meeteme seas on väidetavalt ka Moskva eemaldamine üleilmsest pangandussüsteemist.

Pärast Genfi kõnelusi kohtub Venemaa kolmapäeval kõigi 30 NATO liikmesriigiga – see on esimene taoline kohtumine pärast 2019. aasta juulit.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles