Võimud: Kasahstani rahutustes on hukkunud 164 inimest (1)

Copy
Rahutused Almatõs 5. jaanuaril.
Rahutused Almatõs 5. jaanuaril. Foto: PAVEL MIKHEYEV/REUTERS/Scanpix

Kasahstani massirahutustes on sel nädalal hukkunud vähemalt 164 inimest, neist 103 Almatõs, edastas riigi operatiivstaap pühapäeval suhtlusvõrgustikus Telegram, viidates tervishoiuministeeriumi andmetele.

Massirahutustega seoses vahistatud inimeste hulk on tõusnud 5969-ni, kinnipeetute hulgas on välismaalasi ning «puhastusoperatsioonid» jätkuvad, teatas riiklik telekanal Habar 24.

5969 inimese vahistamine selgub siseministeeriumi täpsustatud andmetest ja nende hulgas on välismaalasi, teatas telekanal.

Presidendiamet on teatanud 5800 isiku vahistamisest ja 125-st uurimisest, mis on seoses rahutustega algatatud. Vahistatute hulgas on «märkimisväärne hulk välisriikide kodanikke,» kinnitab ka presidendiamet, jättes asjaolud täpsustamata.

19 miljoni elanikuga energiarikast Kasahstani raputasid nädala jooksul kütuse hinnatõusust alguse saanud rahutused, mille tagajärjel tapeti kümneid inimesi.

«Olukord on stabiliseerunud riigi kõigis piirkondades», ent julgeolekujõud jätkavad puhastusoperatsioone, teatas avaldus, mis saadeti välja pärast seda, kui president Kassõm-Žomart Tokajev viis pühapäeval läbi kriisikohtumise.

Ajakirjanduse teatel hindas siseministeerium pühapäeval rahutustega tekitatud kahju suuruseks 175 miljonit eurot. Enam kui 100 äri ja panka kannatasid rünnakute ja rüüstamise tõttu ning hävitatud on üle 400 auto.

Almatõsse on saabunud suhteline rahu. Vahel tulistab politsei õhku, et tõkestada inimeste ligipääs linna peaväljakule, ütles AFP korrespondent.

Poed on pühapäeval avatud, kuna kardetud on ka toiduainete nappust.

Sisejulgeolekuamet (KNB) teatas laupäeval, et selle endine juht Karim Masimov peeti seoses reetmiskahtlustusega neljapäeval kinni.

56-aastane Masimov on tuntud kui Kasahstani endise presidendi Nursultan Nazarbajevi lähedane liitlane. Ta oli aastatel 2007–2012 ning 2014–2016 Kasahstani peaminister. Masimov on olnud KNB juht alates 2016. aastast.

Nazarbajevi pressiesindaja Aidos Ukibai teatas pühapäeval, et endine president otsustas loovutada riigi julgeolekunõukogu juhi koha ametisolevale presidendile Tokajevile.

Ukibai lükkas taaskord ümber kuuldused, nagu oleks ekspresident riigist lahkunud ja kinnitas tema toetust ametis olevale presidendile.

Protestijate viha oli paljuski suunatud alates 1989. aastast riiki juhtinud 81-aastase Nazarbajevi vastu, kes andis võimu üle 2019. aastal, säilitades aga otsustusõiguse paljudes võtmeküsimustes.

Paljud protestijad nõudsid Nazarbajevi lahkumist ning Almatõ oblasti halduskeskuses Taldõkorganis võeti maha tema kuju.

Riiki saabuvaid lende on korduvalt tühistatud ja Almatõ lennujaam jääb suletuks, kuni olukord stabiliseerub, ütlesid võimud pühapäeval.

Tokajev tänas Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsiooni (KJLO) vägede appi saatmise eest rahutusi ohjeldama. KJLO lähetas Kasahstani mitu tuhat sõdurit, sealhulgas Vene langevarjurid, kes turvavad strateegilisi objekte.

Tokajevi sõnul on KJLO vägede kohalolek ajutine, kui USA välisminister Antony Blinken hoiatas reedel Kasahstani, et pärast on venelasi väga raske riigist välja saada.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles