Austraalia valitsus: esireket Djokovići ei tohiks riiki lubada

Copy
Novak Djoković
Novak Djoković Foto: PAUL CROCK/AFP/Scanpix

Austraalia valitsus teatas pühapäeval, et maailma esireket Novak Djoković pole Covid-19 vastu vaktsineeritud ning tema õiguslik lahing riiki jäämise nimel tuleks lõpetada.

34-aastane serblane võitleb oma sissepääsuviisa tühistamise vastu, et ta lastaks välja Melbourne'i kinnipidamiskeskusest ja ta saaks võimaluse asuda püüdma oma kümnendat Austraalia lahtiste võitu. Turniir algab 17. jaanuaril.

Föderaalkohtu kohtunik Anthony Kelly määras virtuaalseks istungiajaks kell 10.00 esmaspäeva hommikul kohaliku aja järgi. Kogu maailma tennisefännid jälgivad toimuvat teraselt.

Djoković on vaktsiiniskeptik ning pole kunagi avalikult öelnud, kas ta on koroonaviiruse vastu vaktsineeritud.

Kuid pühapäeval avaldatud 13-leheküljelises kohtule esitatud dokumendis kinnitasid Austraalia valitsust esindavad advokaadid, et mõlemad osapooled on «ühisel arusaamisel», et Djoković on vaktsineerimata.

Vaktsineerimata inimesed võivad suurema tõenäosusega nakatada koroonaviirusega ka teisi ning on koormaks tervishoiusüsteemile, lisasid nad.

Djoković arvas kolmapäeval Austraaliasse lennates, et tal on vaktsineerimisest vabastus, sest 16. detsembril 2021. aastal andis ta positiivse koroonaproovi.

Austraalia vaktsineerimise nõudest vabastamise vormis aga on kirjas, et varasem nakatumine «pole vastunäidustus immuniseerimisele,» rõhutasid siseministri Karen Andrewsi advokaadid.

Nad lükkasid tagasi ka väite, et Djokovići koheldi ebaõiglaselt, sest teda sunniti laskma piirivalvetöötajal viisa osas otsus langetada, ilma, et talle oleks antud aega puhkamiseks ja oma advokaatidega konsulteerimiseks.

Nad kinnitasid, et esireketil oli pikalt aega piirivalvetöötajaga oma juhtumit arutada ning ta oli juba varem võtnud ühendust oma advokaatidega.

«Taotlus tuleks jätta rahuldamata koos kuludega,» teatasid valitsuse esindajad.

Isegi kui kohtunik oleks Djokovići poolt, peaks ta piirduma vaid viisa tühistamise õigusvastaseks kuulutamisega, kinnitasid advokaadid ning piirivalvel oleks ikka võimalus «teha järjekordne tühistamise otsus».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles