Malile kehtestatakse uued sanktsioonid

Copy
Mali sõjaväelased.
Mali sõjaväelased. Foto: SOULEYMANE AG ANARA/AFP

Lääne-Aafrika Riikide Majandusühenduse (ECOWAS) riikide juhid otsustasid pühapäeval toimunud erakorralisel kohtumisel kehtestada Malile uued sanktsioonid, edastati organisatsiooni teadaandes.

Sanktsioonid hõlmavad muu hulgas maismaa- ja õhupiiride sulgemist teiste ECOWASi kuuluvate riikidega. Ühendus otsustas rakendada sarnased meetmed 2020. aasta augustiputšile järgnenutega, mil suleti piirid Maliga.

ECOWASi erakorraline istung kutsuti kokku pärast kuid kestnud pingeid tsiviilvalitsuse taastamise ajakava üle Malis pärast kahte riigipööret ja hunta tsiviilvalitsuse kukutamist.

Oma avalduses nimetasid piirkondlikud liidrid ajakava täiesti vastuvõetamatuks.

«See tähendab lihtsalt, et ebaseaduslik sõjaline üleminekuvalitsus võtab järgmise viie aasta jooksul Mali rahva pantvangi,» märgiti avalduses.

Uute kehtestatud kaubandussanktsioonide seast jäävad välja ravimid, meditsiinitarbed ja -seadmed. Samuti on välja jäetud naftatooted ja elekter.

2020. aasta augustis kukutas armee kolonel Assimi Goïta juhtimisel president Ibrahim Boubacar Keïta, kelle vastu olid puhkenud meeleavaldused. Sanktsioonide ähvardusel lubas Goïta taastada tsiviilvalitsuse tänavu veebruariks, pärast presidendi- ja parlamendivalimiste korraldamist.

Mais korraldas ta aga järgmise riigipöörde ja eemaldas võimult tsiviilisikutest koosneva ajutise valitsuse. See paiskas segi kavandatud reformide ajakava ning rahvusvaheline kogukond mõistis selle hukka.

ECOWAS nõudis, et Mali korraldaks valimised veebruaris.

Valitsus lubas seepeale määrata uue valimiste kuupäeva pärast erakondadeülese konverentsi pidamist, väites, et rahumeelsed valimised on tähtsamad kui nende korraldamise kiirus.

30. detsembril, pärast Mali reformikonverentsi lõppu, tegi valitsus ettepaneku kehtestada üleminekuperiood, mis kestaks kuuest kuust viie aastani ning algaks 1. jaanuaril 2022.

ECOWASi läbirääkija Goodluck Jonathan palus oma hiljutisel visiidil see plaan üle vaadata, ütles Mali välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles