ÜLEVAADE Taani tegi USA luure rahaga lastekodulaste peal meditsiinikatseid (5)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Skisofreenia uurimise eksperimente tehti taani laste peal alates 1962. aastast Kopenhaageni linnahaiglas, mis suleti läinud sajandi lõpul. 
Skisofreenia uurimise eksperimente tehti taani laste peal alates 1962. aastast Kopenhaageni linnahaiglas, mis suleti läinud sajandi lõpul. Foto: Mahlum/Public Domain/Wikimedia Commons

Alates 1960. aastate algupoolest uuriti Taanis USA luureagentuurilt saadud rahaga sadade laste peal, kellest suur osa oli lastekodusse paigutatud, millist rolli mängivad pärilikkus ja keskkonnatingimused skisofreenia välja kujunemises, ilma et katsealused teaks tänini, millesse nad olid kaasatud.

Toimunu tõi päevavalgele Taani dokumentalist Per Wennick aastavahetusel avalik-õiguslikul kanalil DR eetrisse läinud kaheosalises dokumentaalfilmis «Jaht mulle endale», kus enam kui kümnendi ka ise lastekodus elanud mees otsis tõde katsete kohta, milles ta lapse ja noorukina osales.

Wennick sattus Kopenhaagenis asunud Godthåbi lastekodusse kolmeaastaselt 1952. aastal, kuna ema ei suutnud tema eest hoolitseda. Kui ta oli 11-aastane, pakuti talle võimalust teha midagi väidetavalt lõbusat Kopenhaageni linnahaiglas ning selle eest anti 16 krooni. Nii algas tema osalemine regulaarsetes meditsiinikatsetes.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles