Kasahstani president: Venemaa juhitud väed hakkavad kahe päeva pärast lahkuma (1)

Copy
KJLO väed Kasahstanis.
KJLO väed Kasahstanis. Foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Kasahstani presidendi Kassõm-Žomart Tokajevi sõnul asub Venemaa juhitud väekontingent riigist lahkuma kahe päeva pärast ning Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsiooni (KJLO) üksuste väljaviimine ei võta kauem aega kui kümme päeva.

«KJLO rahuvalvejõudude peamine missioon on edukalt täidetud,» ütles täna Tokajev.

«Kahe päeva pärast algab KJLO ühendatud rahuvalvekontingendi järkjärguline väljaviimine,» kinnitas ta videosilla teel parlamendi ees esinedes, lisades, et see protsess ei kesta kauem kui kümme päeva.

President lubas äsja lähiajaloo suurima vägivallalaine üle elanud riigis reformid läbi viia, inflatsiooni ohjeldada ja palku tõsta.

Eelmisel nädalal puhkenud rahutused said alguse riigi lääneosa rahumeelsest protestist kütusehinnatõusu vastu, kuid kasvasid üle vägivallaks, mis nõudis kümnete inimeste elu.

Nii Kasahstani kui Vene võimude väitel oli tegemist «välisterroristide» abil toime pandud riigipöördekatsega, kuid selle kinnituseks ei ole nad tõendeid esitanud.

Tokajevi palvel saatis KJLO väed rahutusi maha suruma ja Kasahstani võime toetama.

Teisipäeval kinnitas president, et KJLO rahujõudude missioon on edukalt täidetud ja nad hakkavad kahe päeva pärast riigist lahkuma.

KJLO missiooni raames saabus eelmisel nädalal Kasahstani üle 2000 teiste ühenduse riikide sõdurit, et teha lõpp rahutustele, mis kasvasid iseäranis tõsisteks valitsusvastaste ja julgeolekujõudude kokkupõrgeteks riigi suurimas linnas Almatõs.

KJLO saatis oma sõdurid rahuvalvajatena välja esimest korda ja see on põhjustanud kartuse, et Moskva kasutab missiooni oma mõjuvõimu tugevdamiseks Kasahstanis.

USA välisminister Antony Blinken hoiatas eelmise nädalal, et «kui venelased kord juba majas on, on neid väga raske lahkuma saada».

Kriis on toonud ilmsiks sisevõitluse Kasahstani võimuladvikus.

Tokajevi mentor, endine president Nursultan Nazarbajev ei ole kogu kriisi vältel avalikkuse ette ilmunud, kuid tema nõuniku kinnitusel on ekspresident pealinnas Nur-Sultanis ja dialoogis Tokajeviga.

Tokajev süüdistas täna oma Nazarbajevit riigis jõuka eliidi loomises.

Tokajev ütles seniajani mõjuvõimsat 81-aastast ekspresidenti kritiseerides, et Nazarbajevi võimu ajal loodi «isegi rahvusvaheliste standardite järgi rikaste inimeste kiht».

Pühapäeval peeti kinni sisejulgeolekuameti (KNB) endine juht Karim Masimov, keda peetakse Nazarbajevi lähedaseks liitlaseks.

Näib, et Tokajev kindlustab oma positsiooni, sest teisipäeval kinnitas ta riigi uueks peaministriks Alihhan Smailovi.

Rahutuste puhkedes saatis president Askar Mamini juhitud valitsuse erru ning peaministri esimene asetäitja Smailov määrati täitma valitsusjuhi kohustusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles