Kiiev: Venemaal ei ole Ukraina NATOga liitumise asjus hääleõigust (2)

Copy
Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba.
Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba. Foto: Oleksii Kovalov/Ukrinform/Zuma Press Wire/Scanpix

Venemaal ei ole Ukraina NATOga liitumise küsimuses sõnaõigust, ütles teisipäeval Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba.

«Venemaal ei ole Ukraina NATO-liikmesuse küsimuses hääleõigust. See on »punane joon«, mida ei ületa ei Ukraina ega meie partnerid,» ütles Kuleba uudisteportaalile RBK Ukraine.

«Kollektiivne Lääs ei ole nõus andma Venemaale »õiguslikke tagatisi«, et allianss ei laiene itta, sest see oleks tema strateegiline lüüasaamine,» lisas minister.

Moskva nõuab USA-lt ja tema NATO liitlastelt ulatuslikke julgeolekutagatisi ja lubadust, et allianss lõpetab ittalaienemise.

Venemaa esitas detsembris nõudmise, et NATO ei võtaks liikmeks Ukrainat ega Gruusiat ning ei rajaks baase endiste Nõukogude Liidu riikide territooriumile.

Venemaa ja Lääs alustasid sel nädalal kõrgetasemeliste diplomaatilise kontaktide nädalat, sest kardetakse Ukraina piirile koondatud Vene vägede sissetungi.

Esmaspäeval kohtusid USA ja Venemaa esindajad Genfis, läbimurret ei saavutatud, kuid otsustati kõnelusi jätkata.

Kreml ütles teisipäeval, et kõnelused olid positiivne algus dialoogile, kuid ühe kohtumisega tulemusi loota olnuks naiivne.

Kolmapäeval on Brüsselis kavas NATO-Vene nõukogu istung ja neljapäeval koguneb Viini Ukraina probleemi arutama Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) alaline nõukogu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles