Québec kehtestab vaktsineerimata inimestele lähinädalatel tervisemaksu (1)

Copy
Kanada Québeci provintsi tervisejuhi kohusetäitja Luc Boileau (vasakul) ja peaminister François Legault (paremal) 11. jaanuaril pressikonverentsil.
Kanada Québeci provintsi tervisejuhi kohusetäitja Luc Boileau (vasakul) ja peaminister François Legault (paremal) 11. jaanuaril pressikonverentsil. Foto: Paul Chiasson/The Canadian Press via ZUMA Press / Scanpix

Koroonaviiruse omikronvariandi kiiret levikut ohjeldada püüdev Kanada Québeci provints kehtestab lähinädalatel vaktsineerimata inimestele tervisemaksu.

Québeci peaminister François Legault ütles, et kõik vaktsineerimisest keelduvad täiskasvanud peavad andma omapoolse tervisepanuse, kuna nad on finantskoormus kõigile provintsi elanikele.

10 protsenti provintsi elanikest, kes pole saanud ühtegi vaktsiinidoosi, ei tohi kahjustada ülejäänud 90 protsenti, kes on vaktsineeritud, lisas ta.

Provintsivõimud tahavad, et kavandatav maks oleks märkimisväärne summa, ütles Legault.

Québeci peaminister selgitas, et need 10 protsenti vaktsineerimata täiskasvanuid moodustavad 50 protsenti inimestest, kes vajavad koroonasse haigestumisel intensiivravi. Ta nimetas seda šokeerivaks olukorraks.

Legault rõhutas, et need inimesed, kes ei ole vaktsineeritud meditsiinilistel põhjustel, ei pea erimaksu tasuma.

Kaheksa miljoni elanikuga Québeci provintsi haiglates on praegu ravil 2742 koroonahaiget, kellest umbes 255 vajab intensiivravi.

Kanada kõige rahvarohkemas Ontario provintsis on samuti kasvamas haiglaravi vajavate inimeste arv. Hospitaliseeritud on 3220 koroonahaiget, neist 477 on intensiivravis.

Koroonanakatumiste uue lainega toimetulekuks teatas Québec 30. detsembril teatud piirangute taastamisest, nende seas on öine liikumiskeeld ja kõigi eraviisiliste kogunemiste keeld.

Hiljuti anti teada, et vaktsineerimata inimestel on keelatud käia mitteelutähtsates poodides, alustades nendest, mis müüvad alkoholi ja kanepit.

Québeci opositsioonilise konservatiivse partei liider Eric Duhaime kritiseeris provintsivalitsuse koroonatõrjestrateegiat, öeldes, et tervisemaks mittevaktsineeritutele vaid lõhestab provintsi elanikke.

Föderaaltasandil on Kanada valitsus kaalunud mõtet jätta vaktsineerimata inimesed ilma töötuhüvitistest.

Vaktsineerimata inimeste vastu on rakendamas meetmeid ka teised riigid.

Kreekas on üle 60-aastastel inimestel pühapäevani aega saada esimene doos koroonavaktsiini. Vastasel juhul tuleb neil hakata maksma iga kuu 100 eurot trahvi.

Austria terviseminister teatas eelmisel kuul, et valitsus plaanib kehtestada kuni 3600 euro suuruse trahvi inimestele, kes eiravad vaktsineerimiskohustust, mis kehtestatakse veebruaris kõikidele vähemalt 14-aastastele elanikele.

Itaalias on kõikidel vähemalt 50-aastastel elanikel kohustus lasta end vaktsineerida. Alates veebruari keskpaigast võivad sellest keeldujad seista silmitsi kuni 1600-eurose trahviga, kui nad peaksid töökohta ilmuma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles