Pariis: Iraani tuumakõnelused liiguvad edasi liiga aeglaselt

Copy
Iraani tuumakõneluste toimumispaik Viinis.
Iraani tuumakõneluste toimumispaik Viinis. Foto: ALEX HALADA / AFP / Scanpix

Rahvusvahelised läbirääkimised Iraani tuumategevuse üle kulgevad nii aeglaselt, et need tõenäoliselt ei vii realistliku ajavahemiku jooksul ühegi kokkuleppeni, ütles teisipäeval Prantsuse välisminister Jean-Yves Le Drian.

Viinis peetavad kõnelused «on käimas, kuid meie vaatevinklist on nad aeglased, liiga aeglased», ütles Le Drian Prantsuse parlamendis.

See teema on väga pakiline, seda Iraani enda tegude ja tema tuumaprogrammi suuna tõttu, lisas ta.

Iraani välisministeeriumi kõneisik väitis esmaspäeval, et kõikide poolte jõupingutused 2015. aasta tuumalepet elustada on andnud häid tulemusi.

Läbirääkimised tuumaleppe päästmiseks, mis peatati juunis seoses Iraani uue ülikonservatiivse valitsuse võimuletulekuga, jätkusid novembri lõpus.

2015. aasta lepe Iraani, USA, Hiina, Venemaa, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa vahel lubas Teheranile vastutasuks tuumaprogrammi piiramise eest sanktsioonide leevendamist.

2018. aastal viis tolleaegne USA president Donald Trump riigi ühepoolselt leppest välja ja kehtestas sanktsioonid, mille tõttu Teheran hakkas oma lubadustest taganema.

«Viimases kõnelustevoorus on saavutatud edu kõigis neljas valdkonnas: sanktsioonide tühistamine, tuumaküsimused, tõendamine ja tagatised,» ütles Iraani välisministeeriumi esindaja Saeed Khatibzadeh ajakirjanikele. «Edu on saavutatud tänu kõigi poolte pingutustele jõuda stabiilsele kokkuleppele.»

Veel reedel ütles Le Drian, et Iraani tuumakõnelused liiguvad suhteliselt positiivsel teel, kuid rõhutas vajadust need kiiresti lõpule viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles