Bulgaaria valitsus asus kuldpasside süsteemi kaotama

Copy
Bulgaaria peaminister Kiril Petkov esinemas parlamendis. Foto on illustratiivne.
Bulgaaria peaminister Kiril Petkov esinemas parlamendis. Foto on illustratiivne. Foto: Spasiyana Sergieva / Reuters / Scanpix

Bulgaaria uus korruptsioonivastane valitsus asus kolmapäeval kaotama vastuolulist kuldpasside skeemi, millega pakutakse kodakondsust vastutasuks suurinvesteeringutele.

Aastast 2013 kehtinud süsteemi järgi võivad välismaalased taotleda Bulgaaria elamisluba ja seejärel passi, kui nad on investeerinud riiki vähemalt 500 000 eurot.

Euroopa Komisjon on skeemi, mis eksisteerib ka Küprosel ja Maltal, korduvalt kritiseerinud ja kutsunud riike seda tühistama, sest see soosib korruptsiooni ja rahapesu.

Peaminister Kiril Petkovi valitsus asus ametisse 13. detsembril, lubades Euroopa Liidu kõige vaesemale ja korrumpeerunumale riigile nulltolerantsi korruptsiooni suhtes.

Kolmapäeval kiitis valitsus heaks justiitsministeeriumi ettepaneku tühistada Bulgaaria kodakondsuse andmine välismaalastele vastutasuks investeeringutele, teatas valitsuse pressiteenistus.

Eelmine valitsus teavitas läinud aastal riigi julgeolekuteenistust ebakõladest seoses 47 kuldpassiga.

Ehkki uurimine alles kestab, on juba avastatud viis juhtumit, kus pass väljastati investeeringute eest riigivõlakirjadesse, mis passi saamise järel kohe maha müüdi.

«Vajadus kaotada võimalus omandada Bulgaaria kodakondsus läbi investeeringute tuleneb reaalsete investeeringute puudumisest Bulgaaria majandusse, kuivõrd töökohti ei looda,» teatas valitsus.

Valitsuse ette pandud kodakondsusseaduse muudatused vajavad enne jõustumist parlamendi heakskiitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles