Vaktsiinivastased püüdsid tungida Bulgaaria parlamendihoonesse

Copy
Vaktsiinivastaste meeleavaldus Bulgaaria pealinnas Sofias.
Vaktsiinivastaste meeleavaldus Bulgaaria pealinnas Sofias. Foto: Valentina Petrova/AP/Scanpix

Bulgaarias leidsid kolmapäeval aset kokkupõrked politsei ja viirusepiirangute vastaste meeleavaldajate vahel, kes püüdsid tungida pealinnas Sofias parlamendihoonesse.

Kohal oli suur hulk politseinikke, kes takistasid protestijatel hoonesse sisenemast ning võtsid mõned protestijad vahi alla. Kokkupõrgetes sai mitu inimest kannatada, nende seas ka politseinikke. Lõpuks tõrjuti meeleavaldajad eemale.

Vägivald vallandus maskikandmise ja vaktsiinide vastasel meeleavaldusel, mille organiseeris viirusemeetmete vastane rahvuslaste ühendus.

«Meeleavalduste eesmärgiks on lõpetada piirangud, eelkõige põhiseaduse vastane roheline sertifikaat,» ütles enne meeleavaldust Vazrazhdane erakonna juht Kostadin Kostadinov.

Parlamendi 240 kohast 13 kohta saanud paremäärmuslik ühendus on leidnud toetajaid koroonaviiruse piirangute vastaste hulgas.

Pea tuhat protestijat, kes lehvitasid Bulgaaria lippe ja laulsid patriootlikke laule, jäid parlamendihoone esisele väljakule, öeldes, et plaanisid jääda sinna, kuni nende nõudmised kohustusliku maskikandmise ja roheliste vaktsiinipasside osas on rahuldatud.

Bulgiaariat on tabanud uus viiruselaine ning vaktsineerimise tase on EL-i liikmesriikide hulgas kõige madalam. Vaid kolmandik elanikkonnast on COVID-19 vastu täielikult vaktsineeritud.

Peaminister Kiril Petkov, kes lähikontaktsena kodus karantiinis viibib, palus säilitada rahu ning kutsus meeleavaldajate esindajad reedel oma kabinetti kohtumisele, et arutada protestijate nõudmisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles