ÜLEVAADE ⟩ Rootsis astus kohtu ette poja ISISe lapssõduriks andnud naine

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Terrorirühmituse ISIS arvatavate võitlejate pereliikmed valmistuvad mullu mais lahkuma kurdi vägede kontrollitavast al-Holi laagrist Kirde-Süürias. 
Terrorirühmituse ISIS arvatavate võitlejate pereliikmed valmistuvad mullu mais lahkuma kurdi vägede kontrollitavast al-Holi laagrist Kirde-Süürias. Foto: DELIL SOULEIMAN/AFP/Scanpix

Stockholmi piirkonnakohtus algas eile protsess naise üle, keda süüdistatakse rängas sõjakuriteos ja rahvusvahelise õiguse rikkumises tulenevalt sellest, et ta lubas islamiterroristlikul ühendusel ISIS kasutada oma poega alates 12. eluaastast lapssõdurina.

Prokurör Reena Devguni sõnul viis Edela-Rootsi rannikul asuvast Halmstadist pärit nüüdseks 49-aastane Lina Ishaq poja 2013. aastal Süüriasse hoolimata seal käivast kodusõjast ning võimaldas tema rakendamist lapssõdurina ja ISISe propaganda eesmärgil.

«Alates sellest, kui ta oli 12-aastane, kuni 15-aastaseks saamiseni, hoolitses ema tema eest iga päev, lubades muu hulgas tal elukohas käsitseda relvi ja sõjavarustust. Ta pole ühelgi hetkel takistanud, et poega kasutatakse lapssõdurina,» lausus Devgun SVT teatel eile hommikul alanud kohtuprotsessil. «Ta (poeg – toim) on seatud eluohtlikku olukorda. Lapssõdurina on ta ka ise põhjustanud suurt kahju ja ränki kannatusi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles