Vene erukindralite hinnangul jäi Venemaa ja NATO kohtumine tulemusteta

Copy
Venemaa asekaitseminister Aleksander Fomin (vasakul), asevälisminister Aleksander Gruško (keskel) ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg (paremal) NATO-Vene nõukogu kohtumise eel.
Venemaa asekaitseminister Aleksander Fomin (vasakul), asevälisminister Aleksander Gruško (keskel) ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg (paremal) NATO-Vene nõukogu kohtumise eel. Foto: Denis Dubrovin/TASS/Scanpix

Venemaa ja NATO kohtumine Brüsselis jäi ootuspäraselt tulemusteta ja kumbki pool oma seisukohtade juurde, ütles kolmapäeval Vene kaitseministeeriumi rahvusvaheliste lepingute osakonna kunagine juhataja ja erukindralleitnant Jevgeni Bužinski.

Uudisteagentuurile Interfax kõnelusi kommenteerinud erukindrali hinnangul polnud Brüsselis mingeid läbimurdeid ega tulemusi.

«Ei mingeid tulemusi. Ja neid minu arvates poleks saanudki olla. Mingeid läbimurdeid ei oodatud, vahetasime arvamusi ja igaüks jäi omale kindlaks,» ütles Bužinski.

Bužinski märkis, et NATO ei saagi anda juriidiliselt siduvaid tagatisi mittelaienemise kohta, sest selleks on erukindrali sõnul vaja muuta Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooni artikleid.

«Ja pealegi peaksid siis ameeriklased oma seisukohti radikaalselt muutma ja veelgi enam. Minu vaatenurgast on täiesti ebareaalne lasta USA senatist läbi mingit juriidiliselt siduvat dokumenti, mis sisaldab mõningaid järeleandmisi Venemaale,» tõdes Bužinski.

Erukindrali sõnul on mõttekas pidada edasisi konsultatsioone ainult Ühendriikidega ja kõik muu on mõttetu arvamuste vahetus.

Kaitseministeeriumi rahvusvahelise sõjalise koostöö peavalitsuse endine juhataja  erukindralpolkovnik Leonid Ivašov aga ütles, et NATO riikidele ei saanudki meeldida Venemaa ettepanekud julgeolekutagatiste kohta, mis tema sõnul olid esitatud sisuliselt ultimaatumi vormis.

«Ma ei pea seda Venemaa välispoliitikas tõsiseltvõetavaks sammuks ja ei arva, et need läbirääkimised on toonud vähemalt mingigi positiivse tulemuse. Läänest saime solidaarse vastuse, et selline lähenemine on vastuvõetamatu,» sõnas Ivašov.

Erukindrali sõnul võiks Venemaa luua läbirääkimisteks soodsamad tingimused.

«Ja Venemaa viib parajasti läbi õppusi Ukraina piiride lähedal. Selline lähenemine läbirääkimistele on minu kui spetsialisti jaoks täiesti arusaamatu,» rääkis Ivašov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles