McConnell sarjas Bideni lõhestavat kõnet

BNS
Copy
Mitch McConnell
Mitch McConnell Foto: EPA/Scanpix

USA senati vabariiklaste liider Mitch McConnell heitis kolmapäeval president Joe Bidenile ette Ühendriikide poliitilise lõhe suurendamist oma valimisreformi ja senati reeglite muutmise üleskutsega päev varem peetud kõnes.

«Meil on ametisolev president, kes karjub kodusõjast, totalitarismist ja tembeldab miljoneid ameeriklasi oma sisevaenlasteks?» küsis McConnell enda kohta tavatult ägestunud sõnavõtus senatisaalis.

«Eile valas ta tulle hiiglasliku kanistri bensiini. Presidendi eilne räuskamine oli ebakorrektne, ebajärjekindel ja allpool tema ametkonna väärikusest. See oli puhas demagoogia,» arvas vabariiklane.

«President demoniseeris ameeriklasi, kes temaga ei nõustu ja võrdles enamikku senaatoreid sõna otseses mõttes reeturitega. Sügavalt, sügavalt ebapresidentlik,» jätkas McConnell.

«Ma ei tundnud seda meest eile poodiumil ära,» ütles McConnell, kes kinnitas samas, et talle isiklikult meeldib Biden ja ta austab presidenti, kes ka ise veetis senatis aastakümneid.

Biden teatas teisipäeval, et ta toetab vastuolulist senati reeglimuutust surumaks läbi hääleõiguse reformi, mis tema sõnul on Ühendriikide demokraatia päästmiseks hädavajalik.

«Kui vabariiklased reforme blokeerivad, siis ei ole teist varianti kui muuta senati reegleid,» ütles Biden Georgia osariigis Atlantas peetud kõnes.

«Lähipäevad, mil need eelnõud hääletusele pannakse, tähistavad selle riigi jaoks pöördepunkti. Kas me eelistame demokraatiat autokraatiale, valgust varjule, õiglust ebaõiglusele? Mina tean oma seisukohta,» rääkis Biden.

Biden ei ole varem tahtnud seda reeglit torkida, sest vabariiklased on hoiatanud, et superenamuse nõude kõrvaldamine põhjustab senatis sellise konflikti, et parteiülestele kokkulepetele ei maksa enam üldse kunagi mõeldagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles