HRW ärgitas riike kehtestama Pekingi olümpiale diplomaatilist boikotti

BNS
Copy
Olümpiamängude autasustamise lava
Olümpiamängude autasustamise lava Foto: AFP/SCANPIX

Peking kasutab taliolümpiat enda nime puhastamiseks spordi kaudu ja tähelepanu jõhkratelt inimõigusrikkumistelt eemale juhtimiseks, hoiatas inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch juht, kes kutsus riike ühinema diplomaatilise boikotiga.

USA, Suurbritannia, Austraalia ja Kanada on teatanud, et kehtestavad 4. veebruaril algavale olümpiale diplomaatilise boikoti, avaldamaks meelt Hiina ulatuslike inimõigusrikkumiste vastu, sealhulgas uiguuride tagakiusamine Xinjiangis.

HRW-i juht Kenneth Roth ütles, et tippametnikke ei peaks mängudele saatma ka teised riigid, kuna see aitaks juhtida tähelepanu massilistele rikkumistele Xinjiangis, aga ka põhivabaduste kaotamisele Hongkongis.

«Hiina valitsus püüab ilmselgelt kasutada Pekingi olümpiamänge enda nime puhastamiseks või oma hirmsate repressioonide spordi kaudu puhastamiseks,» lausus ta usutluses uudisteagentuurile AFP.

Ta ütles, et HRW ei kutsu sportlasi olümpiast kõrvale jääma, kuid toonitas, et valitsused ei saa teeselda, nagu kõik oleks normaalne.

«Kõige vähemalt peaks rahvusvaheline kogukond ühinema olümpia diplomaatilise boikottimisega.»

Inimõiguslaste hinnangul on Xinjiangi ümberõppelaagritesse saadetud vähemalt miljon uiguuri ja teiste moslemivähemuste esindajat. Peking on nimetanud laagreid kutseõppekeskusteks, mille eesmärk on vähendada islamiäärmusluse köitvust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles