Miljonid inimesed maailmas riskisid lõppenud aastal eluga, et astuda vastu autokraatidele ja sõjaväelistele režiimidele, kuid lääne liidrid eesotsas USA presidendi Joe Bideniga ei pakkunud neile demokraatia kaitsmisel piisavat tuge, leidis täna avalikustatud raportis maailma juhtiv inimõigusühendus Human Rights Watch.

Organisatsiooni aastaraport rõhutab, et kuigi opositsiooni ja teisitimõtlejate üha intensiivsem mahasurumine näiteks Venemaal, Hiinas, Valgevenes, Türgis ja Egiptuses ning sõjaväelised putšid teiste seas Myanmaris, Sudaanis ja Malis näivad viitavat ebademokraatlike jõudude tugevnemisele, nagu ka autokraatlike suundumuste süvenemine näiteks Poolas ja Ungaris, siis tegelikult märkis 2021. aasta rahva vastuhakku autoritaarsetele režiimidele.

Selle näiteks tõi Human Rights Watch välja mitmel pool maailmas lahvatanud meeleavaldused, aga ka ootamatult leitud üksmeele opositsiooniparteide seas: näiteks Tšehhis ja Iisraelis viis see juba võimuvahetuseni ning esitab alanud aasta valimistel väljakutse Ungari peaministrile Viktor Orbánile ja Türgi presidendile Recep Tayyip Erdoğanile.

Kommentaarid (1)
Copy