Venemaa juhitav väekontingent hakkas Kasahstanist lahkuma (4)

Copy
Vene sõdur ja transpordilennuk Il-76 Almatõ lennuväljal.
Vene sõdur ja transpordilennuk Il-76 Almatõ lennuväljal. Foto: Gavriil Grigorov/tass/Scanpix

Venemaa juhitud enam kui 2000 sõdurist koosnev väekontingent on alustanud lahkumist Kasahstanist, kuhu see viidi energia hinnatõusu tõttu puhkenud rahutuste järel, teatas neljapäeval Moskva.

Vene kaitseministeeriumi teatel on Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsiooni (KJLO) rahuvalvajad hakanud laadima varustust Vene õhujõudude transpordilennukitele, et naasta oma alalistesse baasidesse.

Tegemist oli Moskva juhitud KJLO esimese sarnase operatsiooniga. Varem on ühendus, mida Venemaa nimetab NATO-vasteks, Kesk-Aasia riikide rahutustesse sekkumist vältinud.

Kasahstani president Kassõm-Žomart Tokajev kirjeldas rahutusi kui kohalike ja välismaiste terroristide juhitud riigipöördekatset.

Tema Vene ametivenna Vladimir Putini sõnul meenutas vägivald välisjõudude mahitatud värvilisi revolutsioone.

Tokajev oli öelnud, et võõrväed lahkuvad kõige rohkem kümne päevaga.

Vägede Kasahstani viimine tekitas muret, et Moskva võib kasutada missiooni oma mõju suurendamiseks riigis.

USA välisminister Antony Blinken hoiatas missiooni algul, et kui «venelased sul korra majas on, on neist vahel väga raske lahti saada».

Ehkki kohalikud võimud kirjeldasid rahutusi terroristide kätetööna, said need alguse rahumeelsetest meeleavaldustest kütuse hinnatõusu vastu. Samuti oli nende taustal elukvaliteedi üldine halvenemine ja laialdane korruptsioon.

«Vastavalt KJLO kollektiivsete rahuvalvejõudude juhatuse ja Kasahstani kaitseministeeriumi väljatöötatud plaanile algas rahuvalvajate valve all olevate ühiskondlikult tähtsate objektide üleandmine riigi korravalveorganitele,» edastasid Vene sõjaväelased.

Vene kaitseametkond teatas 12. jaanuaril, et KJLO kollektiivsete rahuvalvejõudude valve all on lennuväljad, leivatehased, soojuselektrijaamad, telekeskused, veepumbajaamad, sõjaväelaod, arsenalid ja muud tähtsad riiklikud, sõjaväe ja ühiskondlikult tähtsad objektid.

Üksuste väljaviimine võtab plaani kohaselt aega kümme päeva, ütles äsja KJLO pressisekretär Vladimir Zainetdinov.

Ametlikel andmetel saabus Kasahstani 2030 KJLO rahuvalvajat ja 250 tehnikaühikut. Selle selgrooks on Vene õhudessantväe eliitüksused.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles