POSTIMEHE EKSKLUSIIVINTERVJUU ⟩ NATO peasekretär lubab agressiooni korral Venemaale karmi karistust (4)

Karl-Hendrik Pallo
Copy
NATO pole nõus naasma mõjusfääridega maailma, kus suured riigid said väikeste saatust määrata. «Eesti teab sellise maailma tagajärgi ju väga hästi,» ütleb alliansi peasekretär Jens Stoltenberg. 
NATO pole nõus naasma mõjusfääridega maailma, kus suured riigid said väikeste saatust määrata. «Eesti teab sellise maailma tagajärgi ju väga hästi,» ütleb alliansi peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: Johanna Geron/REUTERS/Scanpix

Alliansi ühtsus ja pühendumus liitlaste kaitsmisel on vankumatu ning liitlased on valmis igaks Venemaa võimalikuks edasiseks sammuks, ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg täna videosilla vahendusel Postimehele antud eksklusiivintervjuus.

Kas maratonilaadset kõneluste nädalat võib lugeda õnnestunuks?

Praegu on veel liiga vara seda öelda. Me tegime venelastele ettepaneku jätkata dialoogiga Euroopa julgeolekuolukorra arutamiseks ja kindlustamiseks. Venemaa delegatsioon ei olnud positsioonis, kus nad oleksid saanud seisukohta võtta, mis ei olnud üllatav, kuid see tähendab, et peame nüüd ootama nende reaktsiooni.

Venemaa on rõhutanud, et ei kavatse igavesti NATOga rääkima jääda. Milline on realistlik ajakava pingete alandamiseks või millal Kreml oma pakkumisega tagasi tuleb?

Meie oleme valmis nende küsimustega kiiresti edasi liikuma ja oleme need teemad ka tõstatanud – kõik alates relvastuslepetest, suuremast läbinähtavusest sõjaväe teemadel, et vähendada intsidentide ohtu ning taastada diplomaatilised suhted NATO ja Venemaa vahel.

Oleme ka neile selgeks teinud, et meie omalt poolt oleme valmis tegema konkreetsed pakkumised ja eeltöö, et järgmine kohtumine oleks veel sisutihedam. Oleme valmis heas usus nendega maha istuma ja rääkima, sest relvastuslepped on kasulikud ja aitavad nii NATO kui ka Venemaa julgeolekuolukorda tugevdada. Kuid oleme oma ootuste suhtes realistlikud.

Oma põhiväärtustes, mis on taganud Euroopale julgeoleku, me kompromisse valmis tegema ei ole. Igal riigil on õigus oma tee valida.

See on fundamentaalne eriti väikeriikidele, et me ei naaseks mõjusfääridega maailma, kus suured riigid said väikeste saatust määrata. Eesti teab sellise maailma tagajärgi ju väga hästi. Samuti ei tee me kompromisse, mis puudutab meie õigust kaitsta iga meie liitlast. Idee, et NATO idapoolsed riigid jäävad NATO vägedest ilma, ei tule kõne allagi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles