USA senati eelnõu näeb ette sidemete edendamist Balti riikidega

BNS
Copy
Eesti ja USA lipp.
Eesti ja USA lipp. Foto: Peeter Langovits

Demokraatide senaatorite kolmapäeval avaldatud seaduseelnõus USA reageerimise kohta Venemaa võimalikule uuele rünnakule Ukraina vastu sisaldub muuhulgas Balti riikide julgeolekut käsitlev paragrahv.

Eelnõu järgi vastab Eesti, Läti ja Leedu julgeoleku tugevdamine Ühendriikide julgeolekuhuvidele.

Eelnõu autorid märgivad, et Balti riigid on kriitilise tähtsusega, et seista vastu Venemaa agressioonile ja hoida NATO alliansi kollektiivset julgeolekut.

«USA peab jätkama julgeolekupartnerluse toetamist ja edendamist Balti riikidega, mille eesmärk on tagada nende julgeolekuvajadused ning pakkuda täiendavaid võimeid ja vahendeid, et aidata kaitsta Vene Föderatsiooni valitsuse agressiooni eest selles piirkonnas,» seisab eelnõus.

USA peab eelnõu järgi toetama Balti riikide Kolme mere algatust eesmärgiga tugevdada Ida-Euroopa riikide transpordi-, energia- ja digitaalset infrastruktuuri.

Samuti toovad eelnõu autorid esile, et suuremad investeeringud ja majanduskoostöö Ühendriikide ja Balti riikide vahel avavad vastastikku kasutoovaid võimalusi.

Kutsutakse ka üles Balti julgeoleku ja majandusarengu algatuse loomisele, mis peaks tagama piisava ja tõhusa julgeolekuabi Balti riikidele, seades esikohale abi, mis tugevdab kaitset hübriidsõja vastu ja parandab koostegutsemisvõimet NATO vägedega.

Algatus tugevdaks USA toetust Balti regiooni füüsilisele ja energiajulgeolekule ning leevendaks Venemaa ja Hiina majandusliku surve mõju Balti riikidele.

USA välisministeeriumi kõrgetasemelised esindajad peaksid Balti riike külastama mitte harvemini kui kaks korda aastas. Toimuma peavad ka suured piirkondlikud julgeolekufoorumid, sealhulgas Kolme mere algatuse tippkohtumine, ärifoorum ja Läänemere julgeolekukonverents.

USA välisministeerium peab Balti riikide valitsustega kooskõlastatult kokku kutsuma iga-aastase kaubandusfoorumi.

Lõpuks näeb eelnõu veel ette dialoogi edendamist USA ja Balti riikide ekspertide vahel hübriidsõja, küberkaitse, majanduskasvu ja välismaiste otseinvesteeringute valdkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles