Gruusia katkestas diplomaatilised suhted Tuvaluga

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuvalu lipp.
Tuvalu lipp. Foto: Wikipedia.org

Gruusia välisministeerium teatas diplomaatiliste suhete katkestamisest Vaikse ookeani saareriigi Tuvaluga, kuna viimane tunnustas separatistlike piirkondade iseseisvust.

«President (Gruusia president Mihheil Saakašvili - toim) andis käsu katkestada diplomaatilised suhted Tuvaluga,» ütles Gruusia välisministeeriumi esindaja Irakli Vekuna uudisteagentuurile AFP.

Vaikses ookeanis asuv kääbusriik Tuvalu tunnustas möödunud aastal Gruusia kahe isehakanud vabariigi Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust.

26 ruutkilomeetri suurune ning üle 10 500 elanikuga Tuvalu, mis sai iseseisvaks 1978. aastal ning ühines ÜROga 2000. aastal, on maailma üks kolmest väiksema rahvaarvuga iseseisvast vabariigist Nauru ja Vatikani kõrval. Pindalalt on Tuvalu Vatikani, Monaco ja Nauru järel suuruselt neljas riik.

End 1990. aastal iseseisvaks kuulutanud Lõuna-Osseetiat peab rahvusvaheline kogukond Gruusia territooriumiks, mille iseseisvust on peale Tuvalus ja Venemaa tunnustanud vaid Venezuela, Nicaragua, Nauru ning tunnustamata Dnestri-äärne vabariik ja Mägi-Karabahh.

2008. aastal Venemaa toetusel iseseisvuse välja kuulutanud Abhaasiat on lisaks Lõuna-Osseetiat tunnustanud riikidele ja mitteriikidele iseseisva vabariigina tunnustanud vaid saareriik Vanuatu.

Venemaa hoiab rahvusvaheliselt Gruusia territooriumina tunnustatud Abhaasia ja Lõuna-Osseetia aladel tuhandeid Vene sõjaväelasi. Analüütikute sõnul sekkub Venemaa aktiivselt ka separatistlike piirkondade sisepoliitikasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles