Taani kuninganna Margrethe II tähistab 50 aastat troonil

Copy
Taani kuninganna Margrethe II.
Taani kuninganna Margrethe II. Foto: Britta Pedersen / POOL / AFP / Scanpix

81-aastane Taani kuninganna Margrethe II tähistab 50 aastat troonil, kuid populaarse monarhi tähtsa peo rikub koroonapandeemia.

2020. aastal ei saanud kuninganna 80. sünnipäeva vääriliselt tähistada, seekord lükatakse reedel algama pidanud kahepäevased üldrahvalikud 50. valitsusaasta pidustused septembrisse.

Margrethe viib reedel lilled oma vanemate hauale Roskilde katedraalis, kuhu kuningliku perekonna liikmeid on maetud alates 1559. aastast.

Enne seda kohtus ta valitsusega ja võttis osa vastuvõtust parlamendis.

Pidustuste kavas oli tuhandete taanlaste tervitamine Kopenhaageni Amalienborgi palee rõdult, sõit tõllas läbi linna, galaetendus kuninglikus teatris ja bankett.

Margrethe tuli võimule 14. jaanuaril 1972, kui tema isa kuningas Frederik IX pärast lühikest haigust suri. Temast sai 1953. aastal vastu võetud uue troonipärimisseaduse järgi esimene Taani kuninganna. Seni ei lubanud seadus naistel troonile tõusta.

Margrethe on Briti kuninganna Elizabeth II järel valitsusaja pikkuselt teine Euroopas.

Kuna Taani kuningriik on konstitutsiooniline monarhia, ei ole kuningannal tegelikku poliitilist võimu, kuid ta allkirjastab kõik seadused.

Ametikohustuste kõrvalt tegeleb kuninganna kunstiga: maalib, joonistab, illustreerib raamatuid, kujundab kangaid ja kostüüme.

«Minu peamine ja kõige tähtsam ülesanne on olla Taani kuninganna ja riigipea,» ütles Margrethe ühes hiljutises teleusutluses. «Aga ma olen tänulik, et saan end ka kunstis väljendada.»

Kuninganna on Taanis väga populaarne. 2014. aasta arvamusküsitluses oli 82 protsenti vastanuist monarhia kaotamise vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles