Borrell: EL ja Hiina kavandavad märtsiks tippkohtumist

Copy
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell.
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell. Foto: OLIVIER HOSLET/AFP

Euroopa Liit ja Hiina plaanivad korraldada märtsi lõpus tippkohtumise, ütles reedel EL-i välispoliitika juht Josep Borrell.

«EL-Hiina tippkohtumine on esialgu kavas märtsi lõpus. See annab mulle võimaluse reisida Hiinasse selleks valmistuma,» teatas Borrell pärast bloki välisministrite mitteametlikku kohtumist Prantsusmaal Brestis.

Viimane EL-Hiina tippkohtumine toimus 2020. aasta juunis videokonverentsi teel.

Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel, Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja Borrell rääkisid tollal esmalt Hiina peaministri Li Keqiangiga ning vahetasid seejärel arvamusi president Xi Jinpingiga.

Tippkohtumine «on oluline, et näha, kus me oma suhetes Hiinaga oleme. On asju, mis lähevad hästi, teised vähem hästi», ütles Borrell.

Välisministrid arutasid Bresti kohtumisel Hiina samme Leedu vastu ja nende mõju teistele EL-i liikmesriikidele, ütles ta.

Ministrid väljendasid Leeduga täielikku solidaarsust ja käimas on kõnelused «selle kriisi deeskaleerimiseks», ütles ta.

Novembris viis Hiina diplomaatilised suhted Leeduga madalamale tasemele ja lõpetas seal viisade väljastamise, et protestida Vilniuse otsuse vastu lubada Taiwanil avada esindus oma nime all.

Peking takistab sõna Taiwan ametlikku kasutamist, et see ei annaks saarele, mida Hiina peab oma lahutamatuks osaks, rahvusvahelist legitiimsust.

Mitmed Leedu ettevõtted ja firmajuhid kaebasid läinud kuul, et Hiina blokeerib nende eksporti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles