USA nimetas luureametniku valimiste julgeolekut koordineerima (1)

Copy
USA luurejuht Avril Haines.
USA luurejuht Avril Haines. Foto: Graeme Jennings/Reuters/Scanpix

President Joe Bideni administratsioon nimetas reedel Luure Keskagentuuri (CIA) karjääriametniku koordineerima USA luurekogukonna reaktsiooni Venemaa, Hiina ja teiste katsetele valimisi mõjutada.

Riigi luurejuht Avril Haines nimetas valimisohtudega tegelema Jeffrey Wichmani, ütles Hainesi pressiesindaja Nicole de Haay.

Wichman on CIA-s töötanud üle 30 aasta vastuluure ja küberjulgeoleku kõrgeimatel ametikohtadel, ütles de Haay. Tema nimetamisest teatas esimesena The New York Times.

Ühendriikides on samal ajal takerdunud jõupingutused luua uus luurekeskus, mis takistaks välist sekkumist Ameerika demokraatiasse. Kuigi eksperdid ja luureametnikud väidavad, et seesugust institutsiooni (Foreign Malign Influence Center) on vaja, pole luurekogukond ja kongress keskuse suuruse ja eelarve osas kokku leppinud.

Wichman vastutab kõigi valimiste julgeolekuga seotud meetmete koordineerimise eest 18-liikmelises luurekogukonnas. Nende seas on agentuurid, mis tuvastavad ja tõkestavad küberrünnakuid, desinformatsioonikampaaniaid ning katseid poliitikute ja poliitiliste debattide mõjutamiseks.

Tema eelkäija Shelby Pierson sattus tähelepanu keskpunkti, kui briifis suletud uste taga seadusandjaid Venemaa katsetest sekkuda 2020. aasta valimistesse endise presidendi Donald Trumpi kasuks. See vihastas Trumpi, kes sõimas tollast riigi luurejuhti ja vahetas ta hiljem välja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles