Tonga vulkaani lööklaine levis ka üle Eesti (8)

Copy
Satelliidipilt Tonga veealusest vulkaanipurskest.
Satelliidipilt Tonga veealusest vulkaanipurskest. Foto: Postimees

Tsunami jõudis laupäeva hilisõhtul ja pühapäeva varahommikul Jaapanini, teatas Jaapani metereoloogiaamet tunde pärast seda, kui Tongal toimus tohutu suur veealune vulkaanipurse. Sünoptik Kairo Kiitsak teatas, et vulkaani lööklaine levis ka üle Eesti. 

Vaikse ookeani saareriik Tonga andis reedese veealuse vulkaanipurske järel laupäeval kogu riigile tsunamihoiatuse ning inimestel paluti liikuda kõrgematele aladele.

Merealune Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkaan on olnud aktiivne alates eelmise aasta novembrist, reedene purse paiskas tuhka, auru ja gaasi 20 kilomeetri kõrgusele õhku.

Valju mürinat kuuldi seejuures ka üle 800 kilomeetri kaugusel Fidžil, ütlesid sealsed ametnikud.

Purse toimus vaid paar tundi pärast seda, kui reedel eelmise purske tõttu antud tsunamihoiatus tühistati.

«Tonga vulkaani lööklaine levis mõne aja eest ka üle Eesti. Seda on näha õhurõhuandmetest – õhurõhk äkitselt tõusis ja siis langes. Kõikidel jaamadel on selline jõnks sees, kaasa arvatud naaberriikide jaamades,» kirjutas sünoptik ühismeedias. 

Foto: Kairo Kiitsak

Tsunami jõudis Jaapanini

Tsunami jõudis laupäeva hilisõhtul ja pühapäeva varahommikul Jaapanini ning võimalikud on kuni kolmemeetrised lained, teatas Jaapani metereoloogiaamet tunde pärast seda, kui Tongal toimus tohutu suur veealune vulkaanipurse.

Ameti teatel jõudis tsunami kaugel lõunas asuva Amami Oshima saareni kell 23.55 laupäeval ning seejärel täheldasid teised Jaapani Vaikse ookeani ranniku alad väiksemat tsunamit.

Hokkaido saarel ja Kochi ning Wakayama prefektuuris oli veidi pärast südaööd kuni 0,9- meetrine hiidlaine.

Rahvusringhääling NHK näitas eriprogrammi ja otsepilti mõjutatud rannikupiirkondadest ning palus inimestel kõrgematele aladele evakueeruda.

Edastatud kaadritel polnud aga selgeid märke millestki tavatust.

Metereoloogiaameti teatel ei olda kindlad, kas tegu on tsunamiga, kuid täheldatud on tugevat muutust hoovuses, mistõttu palutakse inimestel evakueeruda.

Ka USA läänerannik sai tsunamihoiatuse

USA riiklik ilmateenistus andis Californiast Alaskani välja tsunamihoiatused, ennustades kuni kahe jala (60 sentimeetri) kõrgusi laineid, tugevaid hoovusi ja rannikut tabavaid üleujutusi.

«Liikuge nendes piirkondades rannast eemale, lahkuge sadamatest ja jahisadamatest,» kõlas hoiatus.

Inimesed tsunami hoiatussiltide kõrval.
Inimesed tsunami hoiatussiltide kõrval. Foto: PATRICK T. FALLON

Vaikse ookeani tsunamihoiatuskeskuse teatel on tsunami praegu jälgitav Hawaiil, kuid kahjustuste kohta pole teateid ning saartel esines vaid väikesi üleujutusi.

Tongas pagesid inimesed purske järel kõrgematele aladele, pealinna Nuku'alofat tabas 1,2-meetrine laine.

Hiidlaine eest hoiatasid ka teised Vaikse ookeani maad, nende seas Uus-Meremaa, Fidži, Vanuatu, Austraalia ja Tšiili.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles