Tonga vulkaan põhjustas kahju, kuid hukkunutest teateid ei ole

Copy
Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vulkaanipurse 15. jaanuar 2022.
Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vulkaanipurse 15. jaanuar 2022. Foto: Uus-Meremaa suursaatkond/ZUMA Press Wire Service/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Tonga pealinn Nuku'alofa sai märkimisväärselt kannatada vulkaanipurske tõttu, kuid teateid vigastustest ega hukkunutest ei ole, ütles pühapäeval Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern.

Side Vaikses ookeanis asuva Tongaga on alates laupäevasest purskest, mis lõhkus merealust kaablit, katkenud, kuid Arderni sõnul on Uus-Meremaa kontakteerunud oma riigi esindajatega Tonga pealinnas.

«Tsunami on märkimisväärselt mõjutanud rannavööndit Nuku'alofa põhjaosas, paadid ja suured kivid on uhutud maale,» ütles Ardern.

«Nuku'alofa on kaetud vulkaanilise tuha paksu kihiga, kuid muidu on tingimused rahulikud ja stabiilsed.»

Samas pole olnud teateid kahjudest Tonga teistel saartel ning Uus-Meremaa saadab õhuväe luurelennuki regiooni kohale esmaspäeval, kui tuhapilv seda võimaldab.

Jaapani ilmasatelliidi Himawari-8 foto Tonga vulkaanipurskest 15. jaanuar 2022. 
Jaapani ilmasatelliidi Himawari-8 foto Tonga vulkaanipurskest 15. jaanuar 2022. Foto: Jaapani Riiklik Informatsiooni- ja Kommunikatsioonitehnoloogia Instituut/AP/Scanpix

Satelliitfotodel on näha Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vulkaanipurset, mida kuuldi kuni 10 000 kilomeetri kaugusel Alaskas.

See tõi kaasa tsunami, mis ujutas üle Vaikse ookeani rannikualad Jaapanist USA-ni.

Arderni sõnul suur purse pole jätkunud ning tuhk on lõpetanud langemise, kuid edasist vulkaanilist aktiivsust ei saa välistada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles