Bagdadi teatel on Valgevenest tagasi toodud ligi 4000 iraaklast (3)

Copy
Poola sõjaväelased patrullimas Poola-Valgevene piiril.
Poola sõjaväelased patrullimas Poola-Valgevene piiril. Foto: MARCIN OBARA / EPA / Scanpix

Iraak on viimastel nädalatel kodumaale tagasi toonud ligi 4000 inimest, kes püüdsid Valgevene kaudu Euroopa Liidu liikmesriikidesse Poolasse, Leetu või Lätti pääseda, teatas pühapäeval välisminister.

Alates 18. novembrist on Iraagi valitsus organiseerinud 10 lendu Valgevenes Bagdadi, et oma kodanikke tagasi tuua, ütles Fuad Hussein Bagdadis ühisel pressikonverentsil oma Leedu kolleegi Gabrielius Landsbergisega.

Iraagi välisministeeriumi kõneisik Ahmed al-Sahaf ütles hiljem AFPle, et 3817 iraaklasest migranti repatrieeriti Valgevenest ja veel 112 Leedust.

Lennud saabusid kõigepealt Kurdistani, kust on pärit enamik migrante, ning suundusid seejärel Bagdadi.

Sahaf ütles, et Valgevenes on veel iraaklasi, kuid «halb ilm ja keeruline keskkond ei luba päästjatel nende arvu kindlaks teha».

Alates eelmise aasta suvest koondusid tuhanded migrandid, paljud neist Lähis-Idast ja eriti Iraagist, Valgevene ja Euroopa Liidu piirile, püüdes ebaseaduslikult piiri ületades ühenduse territooriumile pääseda.

Lääs on süüdistanud Valgevenet migrantide meelitamises piirile, et maksta sellega kätte riigi autokraatliku liidri Aleksandr Lukašenko režiimile kehtestatud sanktsioonide eest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles